Linkuri accesibilitate

Ponta: tînăr, scamator și sănătos la minte (Adevărul)


Scorul PNL ar putea fi în alegeri undeva la numai 10% (România liberă).


„Scriu acest comentariu voios salutând, în fine, apariţia în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte şi la trup, în formă şi plin de haz.“ „Remarc cu plăcere stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări preţioase despre cele mai incomode teme ale guvernării”. Aceste doua caracterizari apartin unuia dintre comentatorii ziarului Adevarul: Radu Calin Cristea. Altminteri, pare ca intreaga presa scrisa netabloida s-a instalat in neincredere si crispare fata de premierul social-democrat Victor Ponta.

Grigore Cartianu admite, in Adevarul, ca a intampinat numirea lui Ponta cu sperante naive. „E inca tanar – si-a spus – are o cariera politica in fata, nu se va compromite de dragul batranelor cotofene din partid”. Acum, constata ca „prin zidurile de beton ale Palatului Victoria tâșneste o rea-credinta cutremuratoare”.

Ultima dovada ar fi scamatoria de la Inspectoratul de Stat pentru Constructii, unde Ponta a numit pe cineva in urma cu cinci zile, acel cineva a semnat deindata un document care il ajuta pe Adrian Nastase sa scape din celebrul proces de coruptie numit Trofeul calitatii, pentru ca astazi acelasi cineva sa fie demis, pe motiv ca... a luat decizii fara sa-l consulte pe primul ministru. Punerea in scena este considerata de un alt comentator de la Adevarul, Liviu Avram, definitia insasi a cuvantului restauratie.

Evenimentul zilei se ocupa de ofensiva subita a premierului Victor Ponta impotriva presedintelui Traian Basescu, dupa ce, la inceputul mandatului sau la guvern, parea convins ca trebuie sa respectele regulile coabitarii politice. O analiza realizata in redactie arata ca Ponta e in situatia de a trece un test, impus de partenerul sau de alianta politica, liberalul Crin Antonescu: il susupenda pe presedinte sau va fi lasat in ofsaid.

Jurnalistii de la Evenimentul zilei gasesc ca situatia e delicata pentru seful executivului. El s-ar simti mai in siguranta cu sustinerea UNPR (un partid care a sustinut si guvernarea anterioara, dominata de democrat-liberali) decat cu autoritarismele liberalilor si conservatorilor. Pe termen scurt, adica dupa alegerile locale din iunie, aceasta sustinere dinspre UNPR se va subtia din pacate, pentru ca unii dintre parlamentari ar putea deveni primari si presedinti de consilii judetene. Atunci Ponta va ramane la mana PNL si a Partiului Conservator.

Premierul ar fi preferat sa se ocupe de suspendarea presedintelui dupa alegerile legislative, cand va sti pe ce sa se bazeze in Parlament. Ba chiar, sustine Evenimentul zilei, ar nutri vise de candidatura personala la presedintie, daca liberalii vor scoate un scor mic in toamna.

Scorul PNL ar putea fi undeva la numai 10%, arata Sabina Fati in Romania libera, pentru ca votul uninominal pur, pe care tocmai l-a introdus o decizie a Parlamentului de la Bucuresti, favorizeaza partidele cu structura teritoriala larga. Or, in aceasta categorie se inscriu numai PSD si PDL.
XS
SM
MD
LG