Linkuri accesibilitate

Festivalul de la Cannes, oglinda cinematografiei mondiale


Deschiderea festivalului, Cannes

Impresii, după prima săptămână a festivalului, culese la Cannes de criticul de artă Larisa Turea.


Interlocutorul nostru de astăzi, cu care a stat de vorbă prin telefon Valentina Ursu, este criticul de artă Larisa Turea, aflată la Cannes, unde se desfășoară până la sfârșitul săptămânii o nouă ediție a celui mai prestigios festival de film din lume.

Larisa Turea: ,,Fiecare ediție a festivalului constituie o treaptă în evoluția cinematografiei mondiale pentru că anume aici vedem ce se întâmplă în această branșă, care sunt tendințele, care sunt eroii, care realizatori sunt în prim plan, care sunt temele. E ca un fel de oglindă, care se pune în fața cinematografiei mondiale, pentru a descoperi ce se întâmplă actualmente.”

Europa Liberă: Prin ce v-a impresionat până astăzi acest festival?

Larisa Turea: ,,Au fost foarte multe puncte de mare interes, dar pentru mine este foarte importantă prezența în număr mare a basarabenilor la acest festival. E vorba în primul rând de Oleg Mutu, care este director de imagine la două filme prezente în competiția oficială. E vorba de un film românesc, filmul lui Cristian Mungiu, și un film care este de fapt o coproducție internațională, pentru că Serghei Loznița, deși e născut în Belarus, a trecut în Ucraina și a făcut filme acolo, turnează mai mult în Germania și l-a atașat pe Oleg Mutu deja la al doilea film al său, care este în competiție oficială. Am vorbit cu criticii care au văzut filmul și zic că este un film valoros, el va fi proiectat abia poimâine, deci o să-l vedem un pic mai târziu și revenim la subiect. Dar pe lângă Oleg Mutu, este Valeriu Andriuță, unul din actorii de la Chișinău, care a făcut școala de teatru la Tbilisi, împreună cu Mihaela Strâmbeanu și tot grupul lor. Valeriu Andriuță joacă un rol central în filmul lui Cristian Mungiu, ,,După dealuri”, un film care concurează la modul serios la Palmierul de Aur. Cristian Mungiu a mai luat odată acest premiu suprem la Cannes pentru ,,Patru, trei, doi” și acum se vorbește că concurează din nou și are toate șansele, pentru că filmul este foarte bine făcut. La fel imaginea este semnată de Oleg Mutu, pe afiș mai apar Ion Sapdaru, Tania Popa și Vica Agachi, o tânără actriță originară la fel din Basarabia. În această ordine de idei, m-a impresionat și filmul lui Michael Haneke ,,Dragoste”, unde apar Emmanuelle Riva şi Jean-Louis Trintignant, un film foarte dur despre dragostea la etapa finală, despre această tragedie a îmbătrânirii în cuplu. Personajele sunt niște oameni care au peste 80 de ani și se confruntă cu această dramă a îmbătrânirii, cu umilințele fizice, cu boala și suferința.”

Europa Liberă: pe cât de strânsă este această competiție pentru Palmierul de Aur?

Larisa Turea: ,,În fiecare an competiția este foarte dură și nimeni nu știe până în ultima zi cine va câștiga, pentru că în aceste zile la Cannes a fost un timp foarte urât, posomorât, a fost un timp de noiembrie, precum zicea Thierry Frémaux, directorul festivalului, a plouat, a fost o furtună. La sigur că în câștig vânzătorii de umbrele pentru că ei au năvălit pe Croisette (Boulevard de la Croisette, din Cannes). Pe când între concurenți încă nu se știe nimic, depinde de juriul lui Nanni Moretti, de preferințele lui individuale, de relații. Este o loterie, cu șanse mari de câștig pentru oricine. Eu sper totuși că printre laureați vor fi și Cristian Mungiu și echipa sa valoroasă, într-adevăr.”
XS
SM
MD
LG