Linkuri accesibilitate

Votul uninominal pune în paranteze democraţia în România (Adevărul)


Adoptarea in parlament a legii votului uninominal pur este si astazi criticata in Adevarul. Sorin M. Ionita nu uita ca Partidul Democrat-Liberal si-a dorit foarte mult cat a fost la putere acest instrument de consolidare a majoritatii parlamentare. Iata insa ca nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste, adica pentru Uniunea Social-Liberala, care a preluat guvernarea dupa caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu. Ionita repeta ca votul uninominal intr-un singur tur “poate duce la rezultate aberante”. Conform acestui sistem de vot, USL ar putea avea o majoritate covarsitoare, chiar daca ar obtine doar 45-50% din sufragii. Va putea schimba Constitutia, avand doua treimi din numarul de parlamentari, il va putea suspenda pe presedinte “in pauza de tigara”. Daca pana acum democratia a rezistat in Romania, mai arata editorialistul de la Adevarul, e pentru ca in toate alegerile de dupa mai 1990 electoratul nu a dat puterea unui singur partid. Chiar si PSD, in vremurile de glorie, a avut nevoie de sprijinul parlamentar al unor formatiuni mai mici pentru a guverna.

In acelasi cotidian, Grigore Cartianu isi pune sperantele in corectarea deciziei de ieri a Parlamentului de catre Curtea constitutionala. Jurnalistul este convins ca exista temei in Constitutie. In plus, Curtea constitutionala a mai spulberat o data, spune el, tot in acest an, “parantezele in care fusese pusa democratia”, declarand neconstitutionala propunerea guvernului Emil Boc de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare.

Romania libera analizeaza, sub semnatura lui Cristian Campeanu, incercarea premierului Victor Ponta de a forta prezenta sa la Consiliul European, in locul presedintelui Traian Basescu, macar pe viitor. Dupa cum se stie, Ponta cere Parlamentului sa ia o decizie in acest sens. Cristian Campeanu vede aici un abuz si un “indemn la incalcarea Constitutiei prin dictatul majoritatii parlamentare”. Totusi, de ce se incapataneaza premierul pe aceasta tema? Teoria comentatorului este ca de teama pozitiei pe care, aproape sigur, o va adopta la Bruxelles presedintele Traian Basescu: aceea de a sprijini, in numele Romaniei, adoptarea pactului fiscal, care limiteaza sever nivelul cheltuielilor bugetare in statele membre. Or, o asemenea pozitie reprezinta, citam din Romania libera, “programul de guvernare European pentru urmatorii sapte ani”, adica o “camasa de forta europeana pentru viitorul guvern (de dupa alegeri) indiferent daca acesta va fi USL, PDL sau al partidului Poporului” condus de Dan Diaconescu.

Tot in Romania libera, si Gabriel Bejan scrie pe acest subiect. El intareste ipoteza formulata si in zilele anterioare de comentatori, ca guvernul USL incearca sa-l atraga pe presedintele Basescu in capcana unui conflict care sa justifice suspendarea sa din functie. Cum Basescu nu e dispus sa intre in joc, “atat Ponta cat si oamenii lui coboara nivelul jignirilor din in ce in ce mai jos, pana cand dusmanul se va simti atat de umilit incat sa muste momeala”.
XS
SM
MD
LG