Linkuri accesibilitate

Bruxelles - summitul compromisului pentru salvarea Europei


Angela Merkel şi Francois Hollande
Angela Merkel şi Francois Hollande

Vor reuşi oare liderii Europei să găsească o soluţie pentru ieşirea din criză?


În această seară, la Bruxelles, are loc o reuniune informală a liderilor Uniunii Europene la care se va discuta cu precădere despre relansarea creşterii economice, în paralel cu menţinerea austerităţii financiare. Toată atenţia se concentrează pe o posibilă confruntare între cancelara germană Angela Merkel şi noul preşedinte ale Franţei, Francois Hollande, politicianul care a reuşit cel puţin să pună pe agenda Uniunii Europene creşterea economică. Cum ar putea fi finanţată fără ca statele îndatorare să facă şi mai multe datorii? De la Bruxelles, Dan Alexe:

Dedicat gasirii unui mecanism pentru usurarea efectelor recesiunii economice, si mai ales situatiei din Grecia, summitul european special din seara aceasta este in acelasi timp prima aparitie publica europeana a noului presedinte francez François Hollande, a carui victorie in alegeri a moderat deja insistenta cu care liderii europeni au cautat pina acum sa impuna o stricta politica de austeritate.

Adevaratul suspans al serii il constituie evolutia relatiilor dintre presedintele socialist al Frantei François Hollande si cancelara germana Angela Merkel, partizana unei riguroase politici de austeritate.

Inainte de a sosi la Bruxelles, Angela Merkel s-a declarat uimita de faptul ca insistenta sa, si a guverenului german in general, asupra unei politici de austeritate e atat de criticata. „Ca si cum noua ne-ar face placere sa fim economi“, a spus cancelara Germaniei.

François Hollande, in schimb, aduce cu el la Bruxelles o veche propunere a Frantei, aceea de emitere a unor obligatiuni europene - „eurobonds“ -, care ar face ca statele Uniunii Europene să nu se mai împrumute separat, ci prin emisiuni comune, la acelaşi cost pentru toate. Altfel zis, o impartire a riscului imprumuturilor, precum si renunţarea la politica de austeritate sustinuta de Germania. Hollande ar dori in schimb impulsionarea creşterii economice, chiar si printr-o îndatorare mai mare a tarilor Uniunii.

România, tară foarte indatorata, sprijină la rîndul ei proiectul francez al euro-obligatiunilor.

Este pentru prima oara de la inceputul crizei ca Germania si Franta se regasesc pe pozitii opuse. Germania, cu politica sa de austeritate considerata rigida, se regaseste izolata la Bruxelles si singurul sau aliat declarat pina acum a fost Polonia ultraliberalului premier Donald Tusk.

Cu toate ca Germania insista asupra austeritatii si a necesitatii respectarii spiritului tratatelor europene, regulile stricte ale tratatelor au fost deja incalcate de multa vreme, iar Europa se vede acum fortata sa adopte o pozitie mult mai pragmatica.

Este in acelasi timp o intalnire care ar putea fi decisiva si pentru viitorul Greciei, si - indirect - al zonei euro, in masura in care alegatorii greci, care vor vota pentru un nou guvern luna viitoare, vor putea fi influentati de concluziile si de recomandarile acestei reuniuni la vîrf.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG