Linkuri accesibilitate

Ministrul justiţiei Oleg Efrim speră că proiectul va fi examinat şi aprobat la fel de rapid şi în cadrul Parlamentului.


Guvernul a aprobat proiectul de lege privind egalitatea de şanse, fosta lege anti-discriminare şi proiectul privind reformarea centrului anticorupţie. Acum, documentele vor fi dezbătute şi votate în parlament. Adoptarea acestor legi legate de drepturile omului şi lupta anticorupţie sunt unele din condiţiile pe care Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a obţine, de la Uniunea Europeană, un regim liberalizat de acordare a vizelor. După şedinţa de guvern, Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul justiţiei Oleg Efrim:

Europa Liberă: Domnule ministru, ușor a trecut proiectul de lege în cadrul ședinței Executivului. Aceleași șanse le acordați și pentru Parlament?

Oleg Efrim: ,,Sper că aceasta se va întâmpla și foarte rapid pentru că acest proiect a fost pe larg discutat, dezbătut, din păcate nu întotdeauna pe subiect. Dar aceste prevederi care sunt acum în proiect au toate șansele să fie adoptate de Parlament.”

Europa Liberă: Împacă toată lumea? Totuși astăzi premierul a insistat iarăși asupra redenumirii legii. Nu se va mai numi nici legea anti-discriminare, nici legea privind egalitatea șanselor, ci mai degrabă asigurarea egalității.

Oleg Efrim: ,,Această denumire este potrivită pentru că scopul acestei legi este pentru a asigura egalitatea. Articolul 16 din Constituția Republicii Moldova și ea nu vine să facă altceva decât să creeze un mecanism de asigurare a egalității. Și în vederea evitării și a confuziei cu cealaltă lege, cu privire la asigurarea egalității de șanse între bărbat și femeie, eu cred că este mai potrivită această denumire.”

Europa Liberă: Va accepta și Comisia Europeană?

Oleg Efrim: ,,Dar nu cred că Comisia Europeană poate pretinde ca legea să se numească într-un fel sau altul. Ceea ce este important și pentru noi, și pentru Comisia Europeană e că această lege să asigure egalitatea reală între cetățeni.”

Europa Liberă: Domnule ministru, și totuși s-au făcut auzite unele voci, care spuneau că nu înțeleg ce ar avea obținerea regimului liberalizat de vize cu nevoia adoptării acestei legi, asigurarea egalității.

Oleg Efrim: ,,În primul rând această lege face parte din programul de liberalizare a regimului de vize și deci este o legătură directă. Pentru a trece la a doua etapă, noi trebuie să asigurăm adoptarea cadrului legislativ menționat în acest program.”

Europa Liberă: Ați promovat astăzi în cadrul Executivului și legea privind reformarea Centrului anticorupție. Vulnerabilitatea consta că nu se știa în subordonarea cui să rămână – a Executivului, a Legislativului? Deși se insistă foarte mult ca să fie depolitizate structurile de forță în Moldova.

Oleg Efrim: ,,Guvernul a promovat această inițiativă, cu transformarea Centrului în instituție autonomă, sub control parlamentar. Și ceea ce este cel mai important în toată activitatea respectivă – pe de o parte se prevede și depolitizarea instituției prin procedura de desemnare a conducerii, prin concurs public, organizat de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, iar pe de altă parte, ceea ce este foarte important, este că această structură va putea să se concentreze exclusiv pe prevenirea și combaterea corupției și nu pe investigarea infracțiunilor economice, cu ce s-a ocupat preponderent până acum această instituție.”

Europa Liberă: De ce atât de greu se combate corupția?

Oleg Efrim: ,,Eu vă propun să întrebați pe cei nemijlocit responsabili de activitatea de prevenire și combatere a corupției din cadrul Centrului pentru combaterea crimelor economice și corupției.”

Europa Liberă: Dar aveți un răspuns totuși?

Oleg Efrim: ,,Nu mai comentez.”

Europa Liberă: De ce e atât de mare corupția în Moldova, domnule Efrim?

Oleg Efrim: ,,Corupția e mare pentru că din păcate lipsesc exemplele pozitive în combaterea corupției.”

Europa Liberă: Dar sunt și exemple pozitive?

Oleg Efrim: ,,Păi exemple pozitive ar fi ca acele persoane, care sunt corupte, să răspundă potrivit legii, ceea ce înseamnă să fie condamnate penal, să nu se mai regăsească niciodată în sistemul public sau privat acolo unde comit acte de corupție. Și atunci când se vor întâmpla și aceste lucruri, noi vom avea și rezultate.”

Europa Liberă: Dar ,,atunci” de cine depinde și când se vor întâmpla asemenea lucruri?

Oleg Efrim: ,,Aceasta depinde de structurile statului chemate să prevină și să combată fenomenul corupției.”

Europa Liberă: Procuratura, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției?

Oleg Efrim: ,,Sunt structurile de forță, în primul rând autoritatea specială, chemată să facă acest lucru – este Centrul de combatere a crimelor economice și a corupției, este Procuratura anticorupție, este evident și Ministerul de Interne, în partea în care are competențe aici, Ministerul justiției pe segmentul lui, precum și toate celelalte autorități, care trebuie să aibă politici foarte clare de prevenire a corupției în cadrul instituțiilor proprii.”

Europa Liberă: După reformarea Centrului anticorupție, angajații Centrului nu vor mai avea dreptul să intenteze dosare?

Oleg Efrim: ,,Ei rămân a fi organ de urmărire penală, dar se vor concentra exclusiv pe infracțiunile de corupție și conexe corupției, plus spălarea banilor și finanțarea terorismului. Ei în continuare vor fi organ de urmărire penală, vor investiga infracțiunile tot așa cum o fac astăzi, dar limitat la acest compartiment”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat a spus că Moldova e în întârziere de aproximativ opt luni în ceea ce privește avansarea pe calea obținerii regimului liberalizat de vize. Acum odată cu adoptarea acestor două legi în Parlament ce se întâmplă mai departe?

Oleg Efrim: ,,Adoptarea acestor două legi în Parlament ne permite să trecem la etapa a doua de implementare a regimului liberalizat de vize. Deci, asta înseamnă că noi prima etapă, la nivel de elaborare a cadrului normativ am realizat-o integral și trecem la următoarea etapă de implementare, în rezultatul căruia urmează să obținem regimul liberalizat de vize.”

Europa Liberă: Și obținerea pe când?

Oleg Efrim: ,,Aceasta deja nu cred că eu pot să vă răspund la această întrebare.”

Europa Liberă: Trebuie să răspundă Bruxellesul?

Oleg Efrim: ,,Eu cred că este real ca în anul 2013 moldovenii să beneficieze de regim liberalizat de vize.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG