Linkuri accesibilitate

Care este preţul unui protest în Rusia?


Zeci de mii de moscoviţi au continuat acţiunile spontane de protest după învestirea lui Putin.

Duma de stat a sprijinit majorarea amenzilor pentru protestele neautorizate, până la 48 de mii de dolari pentru fiecare persoană reținută.


Deputații partidului rus de guvernământ, Rusia Unită au sprijinit astăzi în prima lectură în Duma de Stat propunerea de a majora dramatic amenzile pentru cei care participă la proteste neautorizate. Inițiativa prevede amenzi de până la 1,5 milioane de ruble sau 48 de mii de dolari pentru fiecare persoană reținută de poliție.

Majorarea amenzilor care amenință participanții la protestele maraton față de regimul lui Vladimir Putin este criticată aspru de opoziția rusă, atât în stradă, cât și în Dumă.

Trei partide ale opoziției parlamentare care dețin împreună aproape jumătate din locurile Dumei de Stat și care, în trecut, obișnuiau să se muleze pe linia trasată de Rusia Unită au spus de data aceasta că vor vota împotrivă.

Liderul comuniștilor Gennadi Ziuganov a spus că partidul său nu a sprijini și nu poate sprijini o asemenea lege, care introduce amenzi enorme ”pentru cel mai mic strănut sau tușitură”.

Liderul Partidului Rusia Justă, Serghei Mironov nu are nici o îndoială că amenzile urmăresc scopul să înăbușe expresiile de nemulțumire.

„De ce a fost nevoie de majorarea amenzilor de 1500 de ori? Răspunsul este clar: pentru a-i intimida pe cei care sunt gata să ia parte la proteste civice”.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jirinovski a declarat că el nu se opune amenzilor ca atare, dar mărimii lor.

În timp ce în Dumă aveau loc aceste dezbateri, în fața ei protesta în stradă partidul opoziției extraparlamentare, Iabloko.

„Am venit aici de dimineață ca să-i convingem pe deputații aflați în drum spre Dumă să nu facă țara de rușine și să nu-și bată joc de cetățenii ei”, a declarat jurnaliștilor liderul Iabloko, Serghei Mitrohin.

Câteva ore mai târziu, el era reținut de poliție pentru participarea la un protest neautorizat.

Sute de oameni au fost reținuți și amendați de la izbucnirea valului de proteste fără precedent față de regimul de la Moscova în urma alegerilor pentru Duma de Stat din decembrie trecut.

În ultimele săptămâni, trei lideri ai protestelor, Aleksei Navalnîi, Serghei Udalţov și Ilia Iaşin au fost condamnați la câte 15 zile de închisoare pe motiv că ar fi opus rezistență poliției.

Dezbaterile din Dumă asupra inițiativei de majorare a amenzilor urmau să aibă loc săptămâna trecută, dar au fost amânate când mai mulți deputați au amenințat cu boicotul.

În mod normal, un asemenea proiect are nevoie de aprobarea în trei lecturi în Dumă, înainte de trimiterea în camera superioară, Consiliul Federației și apoi la Kremlin pentru promulgare.

Autorii proiectului spun că intenționează să micșoreze mărimea amenzilor înainte de votul final în Dumă, dar, de asemenea, să introducă restricții noi la organizarea protestelor. Între acestea – o interdicție de a organiza demonstrații pentru persoanele cu antecedente penale ori care s-au aflat de cel puțin două ori în trecut în arest administrativ. Cu alte cuvinte - criterii suficient de largi ca să-i cuprindă pe mai toți liderii protestelor anti-Putin de până acum.
XS
SM
MD
LG