Linkuri accesibilitate

OSCE regretă că marfarele nu circulă


Staţia Tiraspol
Staţia Tiraspol

…în pofida înţelegerii dintre Chişinău şi Tiraspol privind reluarea traficului feroviar de mărfuri prin Transnistria.


Noua şefă a misiunii de la Chişinău a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare in Europa, ambasadoarea americană Jennifer Brush şi-a prezentat în faţa presei priorităţile pentru perioada următoare. Ca în atâţia ani, Transnistria domină preocupările OSCE în Moldova. Relatează Valentina Ursu:

Reîntregirea Republicii Moldova rămâne prioritară pe agenda OSCE, a declarat ambasadoarea Jennifer Brush, şefa Misiunii OSCE la Chişinău. Ea însă regretă că acordul dintre Chişinău şi Tiraspol privind reluarea circulaţiei marfarelor prin regiunea transnistreană nu este pus în aplicare.

Jennifer Leigh Brush
Jennifer Leigh Brush
Jennifer Brush: „Sunt dezamăgită că de la semnarea documentului doar un singur tren a circulat spre Râbniţa. Desigur, nu ne dorim ca înţelegerile noastre să rezulte cu o tranzacţie simbolică, iar apoi să vedem că nimic nu se întâmplă. De fapt, există mai multe probleme tehnice, personal am fost la Tiraspol de trei ori săptămâna trecută şi încercăm să discutăm cu părţile implicate pentru a reuşi să reluăm circulaţia acestor trenuri. Noi suntem convinşi că trenurile vor circula din nou, avem promisiuni din partea părţilor implicate.”

Şi pentru că Tiraspolul ar putea refuza semnarea documentului privind principiile şi procedurile procesului de negocieri, coordonat la reuniunea 5+2 de la Viena, Jennifer Brusha fost rugată să-şi spună părerea referitor la statutul pe care îl au participanţii la negocierile în formatul 5+2.

Jennifer Brush: „Ucraina, Federaţia Rusă şi OSCE au rolul de mediator, Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt în continuare observatori. Statutul negociatorilor a rămas la fel, nimic nu s-a schimbat şi nu mă aştept ca lucrurile să se schimbe în viitor. Am să mă refer la mandatul pe care îl am aici, în Republica Moldova, acesta presupune facilitarea dialogului între părţi, consolidarea independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, la fel şi stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană. Însă pentru început trebuie să creăm o punte de încredere între oameni, astfel încât ei să înţeleagă de ce negocierile sunt atât de importante, cum pot coopera şi locui cetăţenii împreună. Desigur, nu ştiu ce va reprezenta acest statut. Până şi preşedintele Putin a vorbit despre integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova şi despre statutul special al regiunii transnistrene. Cum va arăta acest statut? Cred că părţile implicate în negocieri trebuie să stabilească acest lucru. Depinde de oamenii de aici cum vor decide să trăiască mai departe, de fapt acesta este scopul nostru şi încercăm să facilităm dialogul în acest sens. Văd că oamenii înţeleg că trebuie să muncească şi să trăiască împreună, însă mai sunt multe de făcut în acest sens.”

De asemenea, Jennifer Brush a declarat că OSCE va continua discuţiile pentru evacuarea muniţiilor militare ruse din regiunea de est a Republicii Moldova, care prezintă un pericol enorm pentru oameni. Jennifer Brush a salutat evoluţiile în negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană şi şi-a exprimat convingerea că la următoarea rundă de negocieri vor fi semnate noi acorduri între cele două părţi, Chişinău şi Tiraspol.

Amintim că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa participă în calitate de mediator la procesul de negocieri în formatul 5+2. OSCE are o marjă limitată de luare a deciziilor, deoarece acestea sunt adoptate prin consens.
Previous Next

XS
SM
MD
LG