Linkuri accesibilitate

Muzică și politică la Baku: în ajunul concursului „Eurovision”


Ilustrația unui articol din „Daily Mail”

Fastul organizării nu poate ascunde realitatea tristă a unei societăți azere condusă în mod nedemocratic


Astăzi are loc la Baku, capitala Azerbaidjanului, prima semi-finală a concursului „Eurovision”, finala urmând să se desfășoare sâmbătă, 26 mai. Mai multe decât alte ediții ale competiției, cea de anul acesta a fost însoțită de proteste și semnale de alarmă trase de apărătorii drepturilor omului, care critică politicile nedemocratice ale regimului președintelui Ilham Aliev. O relatare a corespondentei El Daisy Sindelar este sintetizată de Mircea Țicudean.

Aceasta este latura „Eurovision”-ului pe care organizatorii azeri ai concursului de anul acesta ar dori s-o vadă propagată în lume. Îmbrăcați în costume metalice, de robot, membrii trupei din Belarus „Litesound” cântă „Noi suntem eroii”, un „număr” care ilustrează perfect spiritul unei competiții considerate de mulți un simplu, dar costisitor festival al kitschului.Dar concursul are și o parte mai întunecată. Polițiștii au împrăștiat ieri o mulțime care cerea în centrul capitalei Baku dreptul la întrunire în vreme ce organizatorii „Eurovision”-ului lucrau din greu la ultimele repetiții dinaintea primei semifinalei de astăzi.

Anul acesta, scrie Daisy Sindelar, corespondenta Europei Libere, partea artistică a concursului a fost în bună măsură eclipsată de controversele provocate de debutul Azerbaidjanului în calitatea de țară-gazdă.
Regimul președintelui Ilham Aliev n-a fost deloc zgârcit cu banii, cheltuind aproximativ 134 de milioane de dolari numai cu noua sală de spectacole.

Apărătorii drepturilor omului spun însă că fastul organizării nu poate ascunde realitatea tristă a unei societăți azere condusă în mod nedemocratic și în care bogăția naturală a țării este împărțită mult prea inegal.

Mark Tucker, un activist al organizației Amnesty International, a spus că în Azerbaidjan oricine vorbește despre corupție și abuzuri riscă să fie atacat sau întemnițat și că situația este incomparabil mai rea decât în alte foste republici sovietice care au găzduit concursul, ca Ucraina sau Rusia.
Jurnaliștii sunt ținte predilecte ale regimului Aliev.

În cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere, Azerbaidjanul s-a clasat pe locul 162 din 179 de țări în ce privește libertatea presei – cu zeci de ziariști bătuți, închiși sau chiar uciși din cauza muncii lor.

Înaintea „Eurovision”-ului au avut de suferit și jurnaliștii care au relatat despre fața nevăzută a pregătirilor. Ziaristul Idrak Abbasov încă nu și-a revenit cu totul de pe urma unui bătăi crunte primite de la angajații securității statului după ce a relatat despre demolarea caselor pe locul cărora au fost ridicate noile complexe imobiliare.

În ciuda apelurilor repetate ale organizațiilor internaționale, regimul de la Baku nu doar că nu a pornit reforme înaintea concursului, dar nici măcar nu a pus în libertate prizonieri de conștiință. În opinia unor apărători ai drepturilor omului, occidentul a ratat la rândul lui ocazia de a folosi concursul muzical pentru a mări presiunea asupra regimului Aliev.

Mark Tucker, de la Amnesty International, a spus că Uniunea Emițătorilor Europeni, compania care patronează concursul, a „minimalizat” și trecut cu vederea abuzurile regimului Aliev, iar Uniunea Europeană, care are un cuvânt greu de spus în unele foste republici sovietice, preferă să tacă – probabil, crede activistul -, din cauza intereselor sale economice în rezervele energetice azere.
XS
SM
MD
LG