Linkuri accesibilitate

Trăim de ani de zile într-un spaţiu în care mişmaşul şi minciuna fac legea.


Deunăzi, directorul Centrului Anticorupţie, Viorel Chetraru, a făcut o declaraţie care în mod normal ar trebui să spulbere şi iluziile celor mai naivi cetăţeni. Va să zică aflăm că momentan, în penitenciarele din R. Moldova, nu există nici o persoană care să-şi ispăşească pedapsa pentru LUARE DE MITĂ. Şi asta pentru că sentinţele judecătorilor sînt mult prea blînde şi cam evită pedeapsa penală.

Dacă ceea ce spune dl Chetraru e aproape de adevăr, e cazul să ni se ridice părul măciucă-n cap. Nu exagerez cîtuşi de puţin. Acest fapt, dezvăluit acum de şeful Centrului Anticorupţie, ne arată cît de imensă e decăderea noastră morală. Alături de acest fapt, toate poveştile despre integrarea europeană, despre primenirea ţării, despre viitorul luminos, se transformă într-un simplu balon de săpun. Trăim, în realitate, ani de zile, într-un spaţiu în care mişmaşul şi minciuna fac legea. Cine mai vrea să se iluzioneze, nu are decît s-o facă, dar e mai bine să păstrăm luciditatea.

Îi vedem mereu, de-a lungul anilor, pe indivizii prinşi cu musca pe căciulă, prinşi în flagrant delict luînd mită, duşi în cătuşe de poliţişti. Nu prea se zărea continuarea poveştilor acestea şi mă întrebam, nedumerit, ce li se întîmplă oamenilor aceia? Ei bine, se pare că multora dintre ei nu li s-a întîmplat nimic grav. Cel puţin, în închisori nu au ajuns.

Întrebarea care se iscă în mod firesc în capul omului naiv sună cam aşa: Dar poate aici, în ţara oamenilor frumoşi şi harnici, vorba unui fost preşedinte, nici nu există oameni care iau mită? Poate toţi oamenii aceia duşi în cătuşe şi arătaţi de televiziuni sînt sinceri ca lacrima şi au fost interceptaţi din greşealăsau din rea-voinţă? Să fim totuşi serioşi.

Studiile experţilor străini arată că sîntem băgaţi în mlaştina corupţiei pînă peste urechi. Şi cum intenţionăm noi să luptăm cu acest flagel? Mărindu-le salariile judecătorilor blajini care nu prea au pe cine trimite în închisoare pentru luare de mită? Poate fi şi asta o soluţie, în principiu. Însă eu unul nu cred în ea.
XS
SM
MD
LG