Linkuri accesibilitate

Șansele Legii șanselor egale...


Indecizie în sînul Alianței în adoptarea Legii anti-discriminare.


Guvernul a amânat din nou dezbaterea Legii anti-discriminare, redenumită în Legea șanselor egale, și schimbată pentru a răspunde cerințelor preoțimii. Legea a lipsit din agenda ședinței de astăzi a guvernului, în ciuda cererii de săptămâna trecută a premierului Vlad Filat ca ea să fie supusă aprobării. Liliana Barbăroșie a aflat că motivul amânării rămâne lipsa de consens printre partidele majorității:

Chiar dacă ministrul justiţiei, Oleg Efrim sugera zilele trecute că atât redenumirea legii, cât şi modificările din ea, atât de contestate de apărătorii minorităţilor sexuale, au fost operate pentru a le face pe plac liberalilor, aceştia nu se grăbesc să-şi anunţe poziţia. Liderul PL, Mihai Ghimpu, spune că liberalii se vor hotărî dacă să voteze sau nu noua redacţie abia după o consultare, în această duminică, a activiştilor raionali de partid.

Spre deosebire de liberali, democraţii sugerează că nu ar mai avea obiecţii la lege şi că ar fi gata să o voteze, deşi nu consideră acest subiect unul prioritar:

„Există un cuvânt foarte reprezentativ ca să exprim cât de mult m-a săturat tema aceasta. Dar n-o să-l utilizez. Totul va fi ok, şi ca formă, și ca conținut. Proiectul de lege nu presupune ca persoanele cu orientare sexuală diferită să poată forma familii și să adopte copii. Nu vor fi create condiții care ar putea periclita sistemul nostru cultural și educațional, prin propagarea acestor valori care sunt pentru noi anti-valori”, a declarat astăzi jurnaliştilor în Parlament liderul PD, Marian Lupu.

După episcopul de Bălţi, Marchel, astăzi şi alţi reprezentanţi bisericeşti au condamnat noua redacţie a documentului şi au anunţat că nu renunţă la încercările de a-i convinge cel puţin pe liberali şi
Ion Hadârcă
Ion Hadârcă
democraţi să nu-i dea curs. Liderul grupului de deputaţi liberali, Ion Hadârcă, s-a arătat însă surprins de aceste intenţii:

„Noi am avut ieri o şedinţă a consiliului AIE. Informaţia care ne-a parvenit este că proiectul este susţinut de Mitropolia Moldovei. Ne-am întrebat atunci pe cine reprezintă episcopul Marchel. Nu văd care ar fi motivele de a asocia PL cu cineva care are altă părere decât Mitropolia.”

Solicitat de noi, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, ne-a spus însă că biserica nu şi-a definitivat deocamdată poziţia în această problemă:

„Episcopul Marchel este membru al sinodului. Dar Sinodul nu a luat încă o decizie. O va lua săptămâna viitoare.”

Zilele trecute, Republica Moldova a fost avertizată din nou că nu va putea avansa în negocierile privind scoaterea vizelor europene fără adoptarea legislaţiei antidiscriminare. Noua redacţie a unui act normativ de acest gen a fost definitivat săptămâna trecută, la un an de la o primă încercare, dar a atras critici dure din partea apărătorilor minorităţilor sexuale care au acuzat guvernul de laşitate şi au spus că eliminarea sintagmei „orientare sexuală” din deschiderea legii transformă documentul în unul discriminatoriu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG