Linkuri accesibilitate

Moscova și tactica „asediului Kievului”


Demonstrație în fața statuiei Caterinei a II-a la Sevastopol la aniversarea fundării portului de către Imperiul Rus

Mikola Azarov: înțelegerea cu Rusia din 2010 nu a fost profitabilă pentru Ucraina.


In aprilie 2010, preşedintele Ucrainei, Viktor Yanukovici a semnat un acord cu Rusia prin care permitea staţionarea Flotei Ruseşti de la Marea Neagra la Sevastopol pînă în anul 2042. În schimb, Kievul spera să obţină un preţ mai avantajos la gazele naturale ruseşti. In aceasta săptămînă, într-o declaraţie făcută la Bruxelles în faţa mai multor parlamentari europeni, Mikola Azarov, premierul de la Kiev a declarat că acea înţelegere nu a fost atît de profitabilă pentru Ucraina cum s-a spus şi s-a crezut. Relatarile corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim:

Înţelegerea a fost semnată de preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev şi de Viktor Yanukovici şi în
Președinții Dmitri Medvedev și Viktor Yanukovich în 2010
Președinții Dmitri Medvedev și Viktor Yanukovich în 2010
declaraţii oficiale s-a spus că Moscova va reduce preţul gazelor pentru Ucraina cu 30%. In realitate, a spus miercuri, la Bruxelles, premierul de la Kiev, nu a existat nico reducere a preţului la gaze. A fost doar chiria pentru baza flotei ruseşti de la Marea Neagră la Sevastopol. Asta ne-a dat atunci numai un răgaz ca să respirăm”.

Este exact ceea ce a susţinut opoziţia încă de la semnarea acordului, spune Taras Steckiv, parlamentar al blocului Ucraina Noastra:

Premierul Mykola Azarov la Bruxelles
Premierul Mykola Azarov la Bruxelles
„Azarov a spus ceea ce susţine opoziţia din aprilie 2010. Nu a existat nici un rabat, şi a fost o intelegere în care numai o parte a fost favorizată şi care ameninţă interesele naţionale ale Ucrainei. Rusia a obţinut să îşi tină flota la noi, în timp ce noi plătim cel mai mare preţ la gaze şi nici nu intenţionează să ne facă vreo concesie în legătură cu preţul gazelor…

Declaraţia premierului de la Kiev cade într-un moment foarte prost. Autorităţile ucrainiene sunt criticate aspru de Uniunea Europeana si Statele Unite pentru cazul Iuliei Timoşenko, fostul premier care se afla in detenţie pentru ceea ce procurorii susţin că ar fi fost un contract energetic dezavantajos pentru Ucraina. Occidentul susţine că doamna Timoşenko este victima unei răzbunări politice, or declaraţia premierului toarnă gaz peste foc .

Fiodor Lukianov
Fiodor Lukianov
Expertul rus Fiodor Lukianov, de la Rusia in Afacerile Globale susţine pe blogul său că înţelegerea din 2010 nu a adus avantaje Ucrainei pentru că elita politică de la Kiev nu „are o viziune clară de apropiere de Moscova”. În opinia lui Lukianov, Rusia va accepta ca Ucraina să plătească un preţ mai mic la gaze numai dacă va accepta sa „împartă” sistemul de conducte de gaze cu Rusia sau să adere la uniunea vamala Rusia- Kazahstan-Belarus.

Iar aceasta uniune vamală, crede expertul de la Moscova nu este altceva decit un preludiu la proiectul Uniunii EuroAsiatice, un proiect extrem de drag preşedintelui Vladimir Putin. Lukianov spune că una din priorităţile lui Putin in regiune este „cîştigarea Ucrainei” şi a sugerat că Moscova a adoptat tactica „asediului” cu Kievul.

Expertul Mihailo Honhar, director de programe la centrul de cercetări Nomos de la Kiev spune că declaraţia premierului Azarov arată în ce situaţie delicată se află Ucraina, avind în acest moment relaţii proaste şi cu estul şi cu vestul:

„Nu există soluţii simple pentru ieşirea din această situaţie. Cred că declaraţia pe care am auzit-o la Bruxelles este un semnal şi pentru Rusia şi pentru Europa. Pentru a putea negocia cu Rusia, ai nevoie să formulezi o poziţie de forţă, pe care în acest moment Ucraina nu o are. In astfel de circumstanţe ar trebui să te poţi baza pe sprijinul Uniunii Europene. Dar în condiţiile actuale politice, ceea ce vedem in relaţia cu Uniunea Europeană nu duce la aşa ceva…”, crede expertul Mihailo Honhar de la Kiev.
XS
SM
MD
LG