Linkuri accesibilitate

Acordarea de scutiri de vize de călătorie în Statele Unite pentru cetățenii unor țări din Uniunea Europeană


În Camera Reprezentanților a fost introdus un nou proiect de lege.


Exista semne bune vizînd acordarea de scutiri de vize de călătorie în Statele Unite pentru cetățenii unor țări,între care si România. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Proiectul de lege, introdus în Camera Reprezentantilor la 15 mai, are în vedere facilitarea scutirii de vize, pentru vizite care dureaza pina la 90 de zile, pentru cetatenii unor tari membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, România si Polonia. Proiectul de lege contine prevederi noi, fata de versiuni anterioare, de natura sa stimuleze turismul cu destinatia Statele Unite.

Presedintele Obama a indicat de-acum ca este dispus sa aprobe extinderea scutirilor de vize, daca Congresul da lumina verde masurilor respective. Membrul marcant care sprijina noua legislatie este democratul de Illinois, Mike Quigley, care are numerosi etnici polonezi in circumscriptia sa. Senatoarea Barbara Mikulsky, care este de origine poloneza, sprijina un proiect de lege asemanator in Senatul american.

Constient fiind de faptul ca un astfel de demers are nevoie de sprijin bipartizan, Quigley ii are drept co-sponsori pe deputatii republicani Joe Heck, din Nevada si Steve Chabot din Ohio. Congresmanul Quigley sustine ca modernizarea actualelor reglementari este de natura sa intareasca securitatea Americii si relatiile cu tari aliate si sa modifice criteriile de refuz, aflate in prezent in vigoare.

Proiectul inlocuieste masurile aplicate in prezent care impiedica intrarea in regimul de scutiri de vize pentru tari in care procentul de vize refuzate este mai mare de 3% si procentul de raminere in Statele Unite peste limita de durata a vizei este mai mare de 3%. Proiectul lui Quigley mentine acest din urma procent la sub 3% si ofera flexibilitate factorilor de decizie in legatura cu criteriul refuzului acordarii de vize.

Procentele de refuz pentru cele trei tari vizate au fost in anul fiscal 2011 de 16% in Bulgaria, 10% in Polonia si 22% in Romania. In felul acesta, conform declaratiei de presa a lui Quigley, Polonia ar putea fi scutita imediat de vize, iar celelalte tari vor avea de facut fata unor criterii clare, obiective si realizabile. In prezent Polonia este singura tara din spatiul Schengen care nu se bucura de scutiri de vize in Statele Unite.

Singura alta membra a Uniunii Europene care este mentinuta inca in afara sistemului de scutiri de vize este Cipru, din cauza unor deficiente la controlul de frontiera. Programul de scutiri de vize a fost introdus initial in 1986, dar din ratiuni de securitate, din 2008 incoace, nu a fost extins.

Congresul a impiedicat alte tari sa adere pina cind Agentia pentru Securitate Interna a creat un sistem biometric, care monitorizeaza iesirile cetatenilor straini, la frontiere. In aceste conditii, tarile luate in considerare trebuie sa ofere cetatenilor pasapoarte biometrice, sa nu reprezinte un pericol de securitate pentru Statele Unite, si sa aiba o rata de refuz de vize de cel mult 10% si o rata de sederi peste limita vizei de cel mult 3%.

Argumentul celor care sustin modificarile legislative este ca doar in 2010, 17 milioane de vizitatori au venit in Statele Unite, folosindu-se de scutirile de vize, ceea ce reprezinta 65% din totalul vizitatorilor straini contribuind cu 61 de miliarde de dolari la economia Americana. Proiectele au fost inaintate comisiilor specializate ale celor doua camere ale Congresului.
XS
SM
MD
LG