Linkuri accesibilitate

Efectele posibile ale scumpirii tarifelor la energia electrică în Republica Moldova


Interviu cu jurnalistul Ion Preaşcă.

De cîteva zile au intrat în vigoare tarifele majorate pentru energia electrică. Despre cum vor afecta ele prețurile la alte produse este vorba între altele în dialogul dintre jurnalistul Ion Preaşcă, expert în probleme energetice, şi Alla Ceapai.

Europa Liberă: În urma acestor majorări, tarifele la energia electrică achitate de moldoveni au ajuns practic la media Uniunii Europene. Salariile moldovenilor însă nu pot fi comparate cu cele din Occident. Cum îi va afecta viaţa simplului cetăţean noul tarif la energie?

Ion Preaşcă: „Despre capacitatea de plată a populaţiei aici într-adevăr ea este mai mică ca în statele din Uniunea Europeană, chiar cu mult mai mică. Aici Guvernul, autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru ca oamenii să poată câștiga mai mult în ţară la noi şi astfel să aibă o capacitate mai mare de plată.”

Europa Liberă: Domnule Preaşcă, cine totuşi va resimţi cel mai mult această majorare, persoanele fizice sau agenţii economici?

Ion Preaşcă:
„Ţinând cont că aproape 45 la sută din consumul de curent electric revine populaţiei, plus la asta o mare parte din agenţii economici, 30%-40% din tot consumul de energie electrică. Agenţii economici oricum vor include aceste noi costuri în preţul final al mărfurilor. Respectiv scumpirea luminii practic va fi resimţită în mod direct de către populaţie, în primul rând, prin faptul că vor achita un tarif mai mare, în al doilea rând, prin faptul că vor plăti mai scump pentru unele mărfuri.”

Europa Liberă: Dar Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, se arată optimist şi declară că scumpirea luminii nu va duce la majorări în lanţ, la produse alimentare şi la alte mărfuri şi servicii. Dvs. ce părere aveţi?

Ion Preaşcă:
„Poate nu vor fi atât de semnificative aceste scumpiri, fiindcă în preţul final al mărfurilor cota energiei electrice nu e atât de mare. Ne putem aştepta la scumpiri nesemnificative a preţului de vânzare a unor mărfuri. Dar oricum nu ai da şi 2-3% tot sunt scumpiri şi ele în final au un impact asupra capacităţii de plată a populaţiei.”

Europa Liberă: Dar care ar fi acele produse sau mărfuri care s-ar putea scumpi?

Ion Preaşcă:
„Scumpiri nesemnificative a preţurilor la lactate, ar putea avea impact şi asupra pâinii. În special la produsele alimentare, producătorii vor avea costuri mai mari la producere şi vor trebui să caute alte căi pentru a menţine preţul sau vor fi nevoiţi să le majoreze.”

Europa Liberă: Dar unii producători nu vor încerca să speculeze cu scumpirea luminii şi vor majora preţurile la produse, chiar dacă nu ar fi onest?

Ion Preaşcă:
„Există şi acest aspect, există şi aspectul psihologic. Aici autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru a verifica pe cât de corect ei reflectă în preţul final aceste majorări. Dar avem o economie de piaţă şi există şi o concurenţă şi cel care va majora, va pune preţuri mai mari riscă să nu-şi vândă marfa.”

Europa Liberă: Preţul pe care îl achită moldovenii pentru lumină depinde de preţul impus de cei doi furnizori din Ucraina şi Rusia. Iar experţii economici constată repetat necesitatea găsirii unor furnizori de alternativă. De ce atît de greu se diversifică piaţa?

Ion Preaşcă:
„Deci preţul final pentru energia electrică nu depinde doar de cei doi furnizori, din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan, depinde şi de producătorii locali. Din păcate noi avem câțiva producători locali care au un cost foarte mare de generare a energiei electrice. De exemplu, la CET-urile din Chişinău costul de generale este practic ca şi tariful final pe care îl plătesc consumatorii, adică e dublu faţă de preţul pe care îl plătim pentru energia procurată la Cuciurgan sau din Ucraina, cu asemenea costuri clar că nu putem concura şi o să avem în continuare tarife foarte mari. Adică avem un sector energetic ineficient. Da putem să diversificăm piaţa energetică, dar asta nu înseamnă că vom avea energie electrică mai ieftină. Cel puţin la moment chiar dacă am avea posibilitate de a importa din România, asta nu semnifică că vom avea preţ mai mic.”
XS
SM
MD
LG