Linkuri accesibilitate

Fostul general al sârbilor bosniaci Ratko Mladici în fața justiției internaționale


Femei musulmane, supraviețuitoare ale masacrului care a avut loc în 1995 la Srebrenița, urmăresc la televizor o transmisie în direct a începerii procesului lui Mladici de la Haga.

Reacțiile din Serbia.

La Haga a început miercuri mult-așteptatul procesul al comandantului sârbilor bosniaci, Ratko Mladici. Confruntarea cu justiția a generalului acuzat de atrocități multiple, inclusiv de masacrul de la Srebrenița, este urmărită cu interes în multe țări. Dar nu și în Serbia, cum veți auzi într-o relatare a serviciului nostru balcanic, sintetizată de Mircea Țicudean.

În multe țări ale lumii televiziunile au transmis cel puțin secvențe din procesul lui Ratko Mladici, dar în Serbia evenimentul a fost trecut în general sub tăcere. Posturile TV au menționat știrea printre multele altele, succint, trecând apoi la alte subiecte.

Corespondenta Europei Libere la Belgrad, Branka Trivici, spune că această atitudine oglindește perfect modul cum reacționează Serbia de astăzi la mai toate știrile venite de la tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie.


„Tribunalul de la Haga și procele în desfășurare nu se bucură de atenție din partea presei sârbești. Impresia este că odată ce i-au predat pe ultimii criminal de război, sârbii și-au făcut datoria și au închis capitolul, fără să mai discute, de exemplu, cine anume l-a ascuns pe generalul Mladici atâta vreme.” - a spus Trivici.

Mladici a fost arestat de serviciile de informații sârbești în urmă cu un an, după se se ascunsese încă din 1995, când a fost inculpat. La 26 mai 2011 a fost găsit într-un sat din nordul Serbiei, trăind la lumina zilei, fără să se deghizeze.

Astăzi, subiectul Mladici pare să fi devenit tabu atât pentru presa de la Belgrad, cât și pentru politicienii sârbi.

Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Serbia, trecutul recent sângeros al națiunii nu figurează în nici un fel printre subiectele de discuție dintre cei doi candidați, președintele în exercițiu Boris Tadici și fostul lider naționalist, devenit pro-european, Tomislav Nikolici.

Singura excepție a fost un atac al lui Tadici în timpul unei dezbateri televizate în care i-a amintit adversarului său că pe vremea când el, Nikolici se afla la putere, sârbii erau izolați pe plan european.

Tadici a amintit că pe vremea lui Nikolici sârbii nu puteau călători din cauza sancțiunilor internaționale și erau speriați ca și alte popoare din Balcani de bombardamente. Tadici a citat și o declarație mai veche a lui Nikolici în care acesta ar fi spus că parlamentul de la Belgrad este cel mai bun refugiu în fața tribunalului ONU pentru crime de război.

Corespondenta noastră Branka Trivici spune că sârbii au încetat să mai vorbească despre războaiele post-iugoslave odată ce l-au predat Tribunalului de la Haga pe ultimul din cei 46 de sârbi căutați pentru crime de război, Goran Hagici, care a fost arestat în iulie, anul trecut.

Marea majoritate a sârbilor i-au considerat pe inculpați drept obstacole în calea integrării europene, dar dincolo de acest inconvenient, mulți continuă să-i considere, în sinea lor, eroi.
XS
SM
MD
LG