Linkuri accesibilitate

Uniunea Social-Liberală și gâtuirea presei independente („22”)


Dosarul „Trofeul calitatii” – testul decisiv pentru justitia din Romania (România liberă).Cum a decurs la Chisinau ziua de 16 mai informeaza astazi Evenimentul zilei, printr-o scurta corespondenta de la Chisinau. Se insista pe cele doua moduri de a vedea implinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia: o comemorare sau o aniversare. Prima varianta a fost ilustrata de decizia primarului general, liberalul Dorin Chirtoaca, de a cobori in berna drapelele ca pentru o zi de doliu, dar si de cei care au reactionat la manifestatiile aniversare organizate de socialistii din Republica Moldova. Politia a intervenit intre cele doua tabere pentru a evita violentele.

Articolul din Evenimentul zilei a obtinut de asemenea o declaratie in exclusivitate de la presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. „Aceasta zi este o zi neagra in istoria noastra. Este ziua cand Basarabia a fost rapita de Imperiul tarist”. Ghimpu a comentat si deosebirile de vederi in legatura cu data de 16 mai, din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana: „Avem doua tabere aici, dintre care una, crescuta in ideologia comunista, se lasa in continuare manipulata. Dar adevarul este adevar. Nu mai putem baga capul in nisip ca strutul”, sunt cuvintele lui Mihai Ghimpu, citate de cotidianul de la Bucuresti.

In presa romaneasca se considera ca procesul de coruptie intentat fostului premier social-democrat Adrian Nastase – si anume dosarul „Trofeul calitatii” – este testul decisiv pentru justitia din Romania. Avocatii lui Nastase au gasit pana acum 20 de chichite juridice pentru a lungi parcursul judiciar. Una dintre ele este de pomenit aici: locul procurorului in sala de judecata. Motivul adevarat este ca pe 10 iunie cazul se prescrie si Adrian Nastase ar putea iesi basma curata. Ziarele scriu ca actualul prim ministru social-democrat, Victor Ponta, n-ar fi prea fericit de un asemenea final. Nastase s-ar putea intoarce in ierarhia partidului, cu tot cu influenta lui, punand in pericol chiar si candidatura liberalului Crin Antonescu la presedintie.

In Romania libera, Sabina Fati arata ca nici magistratii nu sunt tocmai confortabili cu un final favorabil lui Nastase. Ei risca sa fie acuzati ori ca au raspuns comenzilor politice ale actualei puteri, ori ca au periclitat pe nedrept imaginea publica a fostului premier si presedinte PSD.

Dar puterea nou instalata are alte treburi. Andreea Pora scrie in revista 22 ca Uniunea Social-Liberala, formata din social-democrati, liberali si conservatori, urmareste doua scopuri conexe: sa guverneze fara opozitie - ceea ce se va putea odata cu votul uninominal pur – si fara presa independenta – ceea ce e aproape realizat la nivelul televiziunilor si pe cale de a deveni realitate in raport cu presa scrisa. Cea din urma, scrie Pora, a fost gâtuita sistematic inca de la falimentul bine controlat al companiei de distributie Rodipet. „Chiar daca in PSD sunt persoane care inteleg primejdia puterii absolute, cum ar fi Miron Mirea, de exemplu – scrie Andreea Pora – tentatia este mult prea mare.”
XS
SM
MD
LG