Linkuri accesibilitate

Oamenii politici moldoveni nu au suficient curaj să dezbată public chestiunea discriminării


Lise Christoffersen și Piotr Wach, raportorii APCE la Chișinău
Lise Christoffersen și Piotr Wach, raportorii APCE la Chișinău

Un interviu cu Piotr Wach, raportor al APCE pentru R. Moldova.


Cu ocazia Zilei Internationale impotriva homofobiei, Lise Christoffersen (Norvegia, Grupul Socialist) si Piotr Wach (Polonia, Grupul Partidului Popular European), raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in dosarul respectarii de catre Republica Moldova a obligatiilor si angajamentelor ce decurg din calitatea sa de membru al Consiliul Europei, au facut apel la autoritatile moldovene sa adopte cat mai rapid o lege anti-discriminare cuprinzatoare. Intr-un interviu cu Iolanda Badilita, corespondenta Europei Libere acreditata pe langa Consiliul Europei, raportorul Piotr Wach spune ca asteapta de la clasa politica moldoveneasca sa dea dovada de mai mult curaj.

Europa Libera: Dle Wach, intr-o declaratie publica facuta impreuna cu Lise Christoffersen, co-raportoarea APCE cu ocazia Zilei Internationale impotriva homofobiei, v-ati exprimat ingrijorarea cu privire la ultimele evolutii din Moldova in oricesul de adoptare a legii anti-discriminare. Ce anume va ingrijoreaza cel mai mult?

Piotr Wach: „Stim ca la acest proiect de lege se lucreaza de multa vreme, ca a fost deja trimis Parlamentului si apoi retras. Autoritatile au fost influentate de protestele impotriva acestei legi si acum incearca sa revizuiasca textul pentru a-l face mai „bland”, „soft”. Un text in care protectia minoritatilor sexuale, de pilda, sa nu fie precizata in mod explicit.

In opinia noastra Legea anti-discriminare ar trebui sa spuna foarte clar ca in Moldova nu este permisa discriminarea pentru nici un motiv, incluzand aici si orientarea sexuala, de pilda. Stim ca se pregateste al proiect de lege care abordeaza egalitatea de sanse. Avem impresia ca guvernul de la Chisinau se teme sa adopte o lege care sa corespunda standardelor noastre. Anti-discriminarea acopera toate domeniile in care aceasta s-ar putea manifesta: discriminarea pe baza de gen, religie, orientarea sexuala. Toate aceste forme de discriminare ar trebui exprimate in mod clar in noua lege pentru ca publicul sa le cunoasca.”

Europa Libera: Stiu ca la un moment dat Consiliul Europei a insistat si asupra pozitiei „privilegiate” a Bisericii Ortodoxe in Moldova. Insa nu este cumva, de fapt, aceasta pozitie privilegiata mai mult o chestiune de traditie? In acest spatiu oamenii au imbratisat credinta orododoxa de secole, in aceasta traditie au crescut in familie si aceasta traditie s-a transmis din generatie in generatie.

Piotr Wach: „Intelegem bazele istorice ale acestei traditii. Insa si celorlalte culte ar trebui sa li se ofere posibilitatea sa isi desfasoare activitatea, iar celor care imbratiseaza aceste culte sa poata avea lacasuri adecvate pentru practicarea confesiunii respective. Atat Martorii lui Iehova cat si Biserica Catolica din Moldova ne-au adresat plangeri pe aceste teme. Este vorba mai ales de recastigarea unor lacasuri de cult care le-au fost confiscate in timpul Uniunii Sovietice.

Europa Libera: In ultima Dvs. declaratie la care am facut referire la inceputul interviului le cereti politicienilor moldoveni sa dea dovada de curaj. Pentru ce ar avea nevoie de curaj?

Piotr Wach: „Ma refer la faptul ca autoritatile s-au dovedit foarte usor influentabile. Dupa trimiterea legii in Parlament, in urma consultarilor sociale si a protestelor aferente, legea a fost retrasa. Am constatat ca politicienii moldoveni sunt pregatiti, stiu cum sa pregateasca acest text de lege. Nu aceasta este problema, ci faptul ca nu au suficient curaj sa dezbata public in mod serios textul pentru a putea fi inteles cu adevarat si, in final, dorit de public, iar apoi votat in deplin consens de toate fortele politice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG