Linkuri accesibilitate

Politrucii în sutane marchelizarea Moldovei (Timpul)


Muzeele din Moldova au cu ce se mândri (Adevărul)


„Politrucii în sutane şi marchelizarea Moldovei” îşi întitulează editorialul din Timpul Constantin Tănase. Autorul scrie, printre altele, că un popă marcant pre nume Marchel a avertizat societatea despre pericolul „homosexualizării societăţii”.Nu ştiu cât de periculoşi sunt pentru viitorul acestui stat homosexualii, ştiu însă că marchelii prezintă un pericol real”, notează editorialistul şi continuă: „sub chipul slujitorilor Domnului, de ani de zile se bagă în casele şi sufletele noastre să ne convingă că adevărata credinţă vine de la Moscova, că România e un pericol pentru R. Moldova, că Iisus a fost primul comunist”.

Astăzi, Biserică a întrat într-o perioadă de criză, aceasta fiind provocată de calitatea morală şi profesională a clerului, concubinajul politic cu comuniştii, reacţiile antiromâneşti şi antieuropene. Anume ca să distragă atenţia societăţii de la aceste grave disfuncţionalităţi, marchelii din Mitropolia lui Vladimir au declanşat campania de apărare a credinţei - „Europa sodomiţilor”, conchide Constantin Tănase.

Anastasia Nanu publică în „Adevărul” un articol despre patrimoniul din muzeele Republicii Moldova, în care sunt „piese demne să concureze cu exponatele de la Paris sau Sankt-Petersburg”. Autoarea enumeră în acest sens „Mona Lisa de Moldova“ , fiind vorba de „imaginea Sfintei Ecaterina din Alexandria, de Bernardino Luini, discipolul titanului Renaşterii, Leonardo da Vinci”, valoroase icoane de câteva sute de ani sau impresionante covoare ţesute după tehnologia străbunilor noştri”. „Pe lângă celebrul schelet al unui dinoteriu de 7 milioane de ani, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală „ascunde“ o impresionantă colecţie de covoare moldoveneşti, circa 1.600 de piese”, exemplifică între altele autoarea de la Adevărul”.

Ion Preaşcă scrie în „Adevărul” că „în anul 2011, valoarea prejudiciilor materiale depistate de auditorii Curţii de Conturi a fost de circa 375 de milioane de lei. În acelaşi timp, suma resurselor restituite în Bugetul public naţional a fost de doar 3,8 milioane de lei, adică un procent”. Autorii citează un expert care afirmă în acest sens că „auditorii Curţii de Conturi constată, dar nimic nu se schimbă”, dar şi o fostă preşedintă a Curţii de conturi care a precizat că această instituţie „nu este în drept să insiste pe lângă alte autorităţi ca acestea să-şi exercite obligaţiunile”.

Olvia-press scrie că Evgheni Şevciuk a retras de la Sovietul Suprem de la Tiraspol proiectul legii „Republicii Moldoveneşti Nistrene” „Cu privire la scopurile şi principiile procesului de negocieri cu Republica Moldova”. Agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol citează comunicatul venit de la „preşedinţia transnistreană” care menţionează între altele că „la momentul de faţă, când a început să funcţioneze Spaţiul Economic Unic, creat cu participarea Rusiei, se creează cea mai favorabilă conjunctură pentru realizarea năzuinţelor poporului transnistrean, exprimate la referendumul din 17 septembrie 2006. În legătură cu asta, Preşedintele „rmn” declară despre necesitatea adoptării unei noi redacţii a Concepţiei politicii externe a Transnistriei, prin care s-ar consolida cursul statului spre integrarea cu Rusia”.
XS
SM
MD
LG