Linkuri accesibilitate

François Hollande-Angela Merkel: Dorim să conlucrăm pentru binele Europei


Cancelarul german Angela Merkel și noul președinte al Franței, François Hollande la conferința de presă de la Berlin la 15 mai
Cancelarul german Angela Merkel și noul președinte al Franței, François Hollande la conferința de presă de la Berlin la 15 mai

Germania și Franța doresc să facă tot ceea ce se poate pentru a ajuta Grecia.


Noul președinte francez, François Hollande și cancelara Germaniei, Angela Merkel au recunoscut marți seara că văd diferit calea către creștere economică într-o Europă amenințată de recesiune. Dar, la prima lor întâlnire la Berlin, cei doi au promis să găsească o abordare comună până la summit-ul Uniunii Europene de luna viitoare.

A fost prima întâlnire a conservatoarei germane Angela Merkel, cea mai puternică figură politică a Europei în ultimii șase ani, cu noul președinte francez, socialistul François Hollande. El a ajuns la Berlin la ore numărate după ceremonia de inaugurare a sa la Paris, chiar dacă a trebuit să se întoarcă o dată din drum pentru că avionul său fusese lovit de fulger.

„Dorim să conlucrăm pentru binele Europei, dar de asemenea dorim să mobilizăm toate celelalte țări ale Europei. Mi-am dorit să vin să discutăm cu cancelara despre munca noastră din următoarele săptămâni și luni”, a spus președintele francez la o conferință de presă comună după 2 ore de convorbiri.

Cei doi lideri au dat asigurări că înțeleg întrutotul responsabilitatea Franței și Germaniei, fondatoarele Uniunii Europene, pentru buna dezvoltare a Europei.

Angela Merkel a spus că în spiritul acestei înțelegeri a rolului Franței și Germaniei vor găsi soluții pentru a-și apropia pozițiile. În timp ce Merkel insistă pe austeritate și disciplină fiscală ca antidot la criza datoriilor din zona euro, Hollande dorește cheltuieli bugetare mai mari pentru a stimula creșterea economică și crearea locurilor de muncă.

Ambii au dreptate, fiecare în felul său. Logica noului lider francez spune că trebuie să ai creștere economică pentru a-ți putea plăti datoriile iar pentru creștere, când investițiile private sunt deficitare, trebuie să investești în economie din buget. Merkel se teme însă că, dacă guvernele zonei euro primesc mână liberă vor cheltui cu nemiluita iar deficitele vor trebui acoperite până la urmă de Germania, cea mai mare și sănătoasă economie a zonei euro.

În ciuda abordărilor diferite, ambii sunt de acord că economia Uniunii Europene are nevoie de creștere. „Orice poate contribui la creștere trebuie discutat deschis”, a spus François Hollande aseară în „capitala austerității”, după cum a poreclit presa Berlinul. El a repetat că își dorește renegocierea Pactului de Stabilitate Fiscală semnat de 255 de lideri europeni în martie pentru ca investițiile bugetare să fie posibile.

În campania electorală, Hollande criticase aspru abordarea Angelei Merkel. Aceasta, în schimb, îl sprijinise pe fostul președinte conservator al Franței, Nicolas Sarkozy, cu care fusese într-o înțelegere atât de deplină în privința nevoii de austeritate încât presa i-a supranumit cuplul Merkozy.

Noul cuplu franco-german care, după aceiași logică, ar trebui supranumit „Merkollande" a avut grijă aseară să-și ascundă pe cât posibil divergențele și să transmită un mesaj de solidaritate într-un moment în care Grecia îndatorată este măcinată de o nouă criză politică, iar speculațiile despre ieșirea ei din zona euro se întețesc.

Angela Merkel a spus că Germania și Franța doresc să facă tot ceea ce se poate pentru a ajuta Grecia să se organizeze și să obțină creștere economică. „Locul Greciei este în Uniunea Europeană și Eurogrup”, a declarat Merkel.

Aseară, ea și Hollande au căzut de acord să continue discuțiile asupra unei propuneri franco-germane pe care să o prezinte celorlalți lideri ai Uniunii Europene la summit-ul de luna viitoare. Puțini se așteaptă că Angela Merkel va accepta redeschiderea discuțiilor asupra pactului fiscal. Dar ea a semnalat deja că ar fi deschisă ideilor de a-l complini cu un pact al creșterii economice.

Întrebarea rămâne totuși: vor reuși să se înțeleagă? Aseară au reușit cel puțin să se cunoască la o cină cu șnițel de miel și asparagus la etajul opt al Cancelariei de la Berlin. După cum a remarcat François Hollande, există o bogată experiență a liderilor francezi și germani de până acum, care, indiferent de orientarea politică, s-au putut înțelege la promovarea proiectului european.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG