Linkuri accesibilitate

Moldova a făcut mai mulţi paşi decât Ucraina pentru consolidarea statului de drept


…spune un ultim raport al Comisiei Europene.


Moldova a făcut progrese însemnate în mai toate domeniile cuprinse in Planul de Acţiune dar mai sunt multe de făcut, se arată în raportul Comisiei Europene legat de evoluţiile ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic.

Programul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene a fost înfiinţat acum 3 ani, în mai 2009. În el sunt cuprinse 6 ţări ale fostei Uniuni Sovietice: Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina şi Belarus. Fiecare ţară a avut în aceşti trei ani ritmuri diferite de reforme şi de evoluţii democratice. Cele mai dramatice scăderi au fost înregistrate în Belarus, ţară care este supusă unor sancţiuni ale Uniunii Europene pentru că nu respectă drepturile omului şi pentru că opoziţia este supusă unor presiuni continue. Uniunea Europeană a suspendat aceasta ţară din cadrul acestui program din aceasta cauză.

Nici evoluţiile politice recente din Ucraina nu dau prea multe motive de încredere liderilor de la Bruxelles. Deşi ieri miniştrii de externe ai celor 27 de ţări comunitare au decis sa nu boicoteze Campionatul European de Fotbal, care se desfăşoară în această vară în Ucraina şi Polonia, negocierile pentru acordul de asociere şi pentru cel de comerţ liberalizat au fost şi ele suspendate din cauza modului în care autorităţile o tratează în detenţie pe fostul premier Iulia Timoşenko şi în general asupra modului în care acţionează justiţia faţă de oponenţii politici.

Moldova este considerată, şi de acest raport, printre ţările cu cele mai bune performante în 2011 din cadrul Parteneriatului Estic. Dar, desigur, mai rămîn multe de făcut. O relatare de la Bruxelles, de la Dan Alexe:


Moldova este apreciata a fi facut mai multi pasi decit Ucraina in directia consolidarii statului de drept. Este una din concluziile raportului Comisiei Europene, redactat in colaborare cu serviciul de relatii externe al Uniunii Europene si prezentat astazi la Bruxelles.

Odata cu raportul despre Moldova au fost facute publice alte 15 raporte privind tarile acoperite de ceea ce Uniunea Europeana numeste „Politica de „Vecinatate“. Cele 16 rapoarte evalueaza progresele realizate in fiecare tara in ultimele 12 luni, dupa ce in mai anul trecut a fost lansat pachetul de masuri botezate „mai mult pentru mai mult“, prin care tarilor vecinatatii li se acorda sprijin financiar sporit, pentru a le ajuta sa-si stimuleze reformele.

Cum a rezumat-o comisarul european responsabil cu extinderea Stefan Füle:

„Am lansat noi negocieri comerciale cu Moldova, Georgia si Armenia si am obtinut negocieri cu Egipt, Iordania, Tunisia si Maroc. In privinta mobilitatii ne indreptam de asemenea incet dar solid spre stabilirea unei zone de circulatie fara vize impreuna cu vecinii nostri din est.”

Raportul apreciaza in mod pozitiv evolutia aplicarii in Moldova a pachetului de masuri adoptate anul trecut. Moldovei i se cere insa sa accelereze reformele in justitie si in functionarea institutiilor acesteia, precum si sa finalizeze anchetele in legatura cu evenimentele din aprilie 2009; i se mai cere sa initieze „un dialog pragmatic cu Tiraspolul“ astfel incat sa fie intarita increderea intre cele doua parti;

Se atrage atentia asupra necesitatii ameliorarii reformei administratiei publice, in directia unei transparente mai mari si a accesului populatiei la informatii.

Se cere accelerarea procesului privatizarii marilor intreprinderi ale statului, in special in domeniul telecomunicatiilor, transportului, energiei si in sectorul financiar.

Moldova este mult mai putin putin criticata decit tarile vecine Ucraina si Bielorusia. Daca in cazul Moldovei sint apreciate progresele in directia construirii statului de drept, in cazul Ucrainei se estimeaza ca s-a inregistrat un regres si ca situatia drepturilor fundamentale in Ucraina s-a deteriorat.

Cum a spus-o la conferinta de astazi sefa diplomatiei europene Catherine Ashton:

„As vrea sa va spun ca astazi m-am intalnit cu primul ministru al Ucrainei, caruia i-am prezentat ingrijorarile noastre in legatura cu ceea ce noi numim „justitie selectiva“. Am initiat cu Ucraina un acord de asociere, care include si un acord al liberului schimb, dar semnarea si ratificarea acestora raman suspendate.”

In cazul Moldovei mai este apreciata si cresterea economica de-a lungul anului 2011, Comisia estimand ca aceasta crestere a fost de peste 6%. In schimb, inflatia a ramas de peste 7%, in vreme ce somajul a ramas la peste 6%.

In acelasi timp, se subliniaza si progresele nesatisfacatoare in combaterea coruptiei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG