Linkuri accesibilitate

FMI şi dezastrul economic din România (Jurnalul Naţional)


Doua pozitii exprimate in presa cotidiana din Romania sustin ca scopul guvernarii USL este sa obtina o super-majoritate in parlament, supunerea politica a TVR si a radioului public, precum si a intregului aparat de stat. In comentariul publicat in Evenimentul zilei, Sorin Ionita observa ca nu e prima oara cand se intampla lucrurile de acest fel in plolitica romaneasca, doar ca de aceasta data „surprind viteza si aplombul ofensivei”.

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda acordat la randul sau un interviu acestui cotidian, in care isi anunta reintoarcerea in PDL, dupa ce partidul ii votase excluderea, pe motiv ca e prea reformist. Cristian Preda pledeaza pentru solidaritatea democrat-liberalilor, o solidaritate care a lasat mult de dorit in ultima perioada si care, se deduce din raspunsurile sale, a si dus la caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Ungureanu ar trebui el insusi sa se inscrie in PDL (si sa fie acceptat), pentru ca este un politician de care e nevoie. De asemenea, ar fi bine sa renunte la a fonda un nou partid de dreapta, caci actual putere conteaza tocmai pe faramitarea opozitiei. Preda mai spune in acest interviu ca toata lumea a fost surprinsa caderea guvernului Ungureanu: si premierul, si PDL-ul, chiar si opozitia. Dovadă, lipsa de oameni noi, care se vede bine acum, dupa ce Victor Ponta a trebuit sa renunte la doua nominalizari in guvern, iar acum este pe cale sa schimbe pentru a doua oara persoana selectata pentru acelasi minister: Ministerul educatiei, tot pe motive de etica: noul ministru, Ioan Mang, se afla in centrul unui scandal de plagiat.

Andrei Cornea scrie un articol despre acest caz, in saptamanalul 22. Acuzatiile multiple de plagiat aduse universitarului din Oradea il pun pe premierul Victor Ponta in situatie foarte incomoda. Daca il demite pe Ioan Mang, recunoaste implicit ca a facut din nou o optiune gresita. Daca il pastreaza, e si mai rau. Oricare ar fi decizia, „a sugerat ca nu-i pasa de competenta, de calitatea profesionala si morala a oamenilor pe care-i numeste, (...) a parut ca nu are nimic impotriva unei restauratii in domeniul educatiei”. Andrei Cornea spera totusi că seful guvernului USL va tine totusi seama, in al doisprezecelea ceas, de faptul ca majoritatea opiniei publice academice considera achizitii indispensabile prevederile esentiale ale legii educatiei, adoptata in ministeriatul PDL al lui Daniel Funeriu: clasificarea universitatilor, incomapatibilitatile la nivelul conducerii lor, acordarea exigenta a titlurilor universitare, bacalaureatul fara frauda.

Insa guvernul Ponta are parte astazi si de laude: pentru alegerea lui Florin Georgescu la Ministerul de finante. In Jurnalul national, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca principala cauza a dezastrului economic din Romania sunt politicile Bancii Nationale, prea supuse intelegerilor cu Fondul Monetar International. Florin Georgescu le va corecta de la Palatul Victoria.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG