Linkuri accesibilitate

Un nou sondaj de opinie arată că moldovenii şi-ar dori o integrare în uniunea euro-asiatică, concomitent cu cea în UE.


Un nou barometru al opiniei publice dat publicităţii la Chişinău de Institutul de Politici Publice constată că moldovenii nu ar fi împotrivă să se integreze nici în Uniunea Europeană, dar nici într-un spaţiu economic unic cu Rusia, Belarus şi Kazahstan. Relatează Liliana Barbăroşie:

Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar fi preferată în acest moment de 57 la sută din respondenţi. Totodată, 52 la sută din ei continuă să sprijine ideea integrării în Uniunea Europeană. Ceea ce ar însemna că vreo 28 la sută din participanţii la sondaj ar opta concomitent pentru aderarea la două entităţi ce se exclud reciproc.

Arcadie Barbăroşie, directorul IPP, instituţie care a realizat sondajul, explică astfel această vădită contradicţie:

Arcadie Barbăroşie şi Viorel Cibotaru
Arcadie Barbăroşie şi Viorel Cibotaru
„Aşa este cetăţeanul nostru. Poate trebuie să le solicităm psihologilor o explicaţie mai temeinică. Fie că cetăţeanul nu înţelege în general ce este integrarea în UE sau în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, fie este paşnic – hai să-i împăcăm pe toţi. Şi lupul sătul, şi oaia întreagă.”

Viorel Cibotaru, un alt autor al studiului, spune că cetăţenii nu fac altceva decât să se plieze pe discursul clasei politice, care în această problemă este unul derutant şi incoerent:

„Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu vectorul discursului politic al partidelor de la guvernare – în primii 1-2 ani de guvernare, PCRM a avut un mesaj îndreptat exclusiv spre est, apoi – spre vest, iar acum o nouă schimbare radicală. Probabil memoria colectivă nu a sesizat aceste modificări radicale şi de aceea aceste două viziuni se suprapun în percepţia populaţiei.”

Iată şi o ipoteză avansată de analistul politic Igor Boţan:

Igor Boţan
Igor Boţan
„Eu numesc acest lucru sindromul Ciubaşenco. Cunoscutul jurnalist de la Chişinău a fundamentat la un moment dat într-un articol această problemă – calitatea clasei politice din Republica Moldova este sursa tuturor relelor din această ţară, de aceea, cetăţeanul, ca să scape de impas, ar putea vota orice, în funcţie de oportunitatea care i s-ar oferi.”

În acelaşi timp, euroscepticismul surprins de acest sondaj nu mai este în creştere, precum se întâmplase acum 6 luni când doar 47 la sută dintre respondenţi optaseră pentru UE, dar totuşi contrastant cu anii în care integrarea europeană era dorită de aproape 80 la sută din populaţie, cum a fost în 2007 bunăoară.

O altă constatare a consultării este că aproximativ jumătate din participanţii sondajului cred că criza îndelungată cu care se confruntă Uniunea Europeană se va solda sau cu destrămarea acesteia, sau cu excluderea unor ţări din componenţa sa.

În acelaşi timp, încrederea moldovenilor în promotorul uniunii Rusia-Belarus-Kazahstan, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este extrem de mare, de 76 la sută. 50 la sută, găsesc benefică pentru Republica Moldova revenirea sa la preşedinţia Federaţiei Ruse, iar mulţi cred că Putin poate contribui efectiv la soluţionarea conflictului transnistrean.

În acelaşi timp, partidele moldoveneşti care, aflate în acest moment la putere, promovează un program orientat spre integrarea europeană, îşi menţin în linii mari numărul de simpatizanţi, suficient ca să le ofere o majoritate parlamentară. Printre partidele apropiate ideii aderării la o uniune cu polul de putere la Moscova, doar PCRM-ul continuă să atragă popularitate, în acest sondaj - 39 la sută. Nici socialiştii lui Igor Dodon, nici social-democraţii lui Victor Şelin nu ar fi votate în măsura în care să acceadă în Parlament.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG