Linkuri accesibilitate

Continuăm să păstrăm un interes major pentru relaţia cu Federaţia Rusă


Anatol Țăranu: „direcţia strategică de dezvoltare a R. Moldova este de integrare europeană”.


Preşedintele Moldovei, domnul Nicolae Timofti se va întîlni astazi la Moscova cu liderii ţărilor din CSI şi va participa la aniversarea a 10 ani de la infiinţarea Organizaţiei pentru Securitate Colectivă, o organizaţie militară din care Moldova nu face parte. Vasile Botnaru a stat de vorbă despre acest subiect cu domnul Anatol Ţăranu, fost ambasador al Moldovei la Moscova şi fost deputat.

Anatol Ţăranu: „Organizaţia sau Tratatul securităţii colective de fapt funcţionează din 1992. Din 1993 la acest Tratat, în calitate de observator, a aderat şi Republica Moldova. Dar începând cu sfârşitul anilor ʼ90 Moldova, de fapt ca şi Ucraina, a pierdut orice interes pentru acest Tratat şi noi deja nu mai participăm la el nici în calitate de observator.”

Europa Liberă: De ce? În două cuvinte puteţi să ne spuneţi?

Anatol Ţăranu:
„Republica Moldova este, în conformitate cu Constituţia sa, o ţară neutră şi orice încercare de aderare, chiar şi în formula de observator, la un tratat militar ar pune sub semnul întrebării sinceritatea statului nostru de a fi un stat neutru; asta este una la mână. Şi, mai pe urmă, Republica Moldova nu poate să-şi permită luxul, chiar şi în formula unui observator, să participe la acest Tratat din simplul motiv că direcţia strategică de dezvoltare a Republicii Moldova este de integrare europeană şi acest lucru ar putea să pericliteze într-un fel sau altul parcursul nostru european.”

Europa Liberă: Domnule Ţăranu, în calitate de fost ambasador, puteţi să ne spuneţi la asemenea întâlniri, mai ales informale, ne putem imagina ca un preşedinte proaspăt ales, să-i spună în faţă realesului preşedinte: domnule Putin, când vă luaţi armatele din Transnistria? În felul acesta se vorbeşte între preşedinţi cu aşa ocazii?

Anatol Ţăranu:
„Eu nu cred că acest lucru se va întâmpla de data aceasta, cu toate că teoretic acest lucru nu este exclus. Dar eu nu cred că, chiar din primul moment, în momentul cunoştinţei între aceşti doi preşedinţi, dialogul trebuie să înceapă cu această problemă extrem de dificilă. Eu cred că domnul Timofti va evita să facă acest pas, ceea ce defel nu înseamnă că pe viitor această propunere nu va fi formulată. De altfel ea nu este una nouă. Nu o dată conducerea de vârf a Federaţiei Ruse a auzit asemenea propunere din partea conducătorilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Altceva e că nu a reacţionat. Şi atunci vreau să vă întreb: faptul că Moldova s-a ferit de Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă nu a însemnat la modul practic nimic pentru Republica Moldova în sensul acesta? Federaţia Rusă a continuat să-şi păstreze trupele în Transnistria şi nu a îmbunătăţit deloc securitatea Republicii Moldova.

Anatol Ţăranu:
„Eu cred că dacă noi am fi aderat la acest Tratat de securitate colectivă lucrurile nu s-ar fi schimbat. Chiar ar fi fost şi mai rău, fiindcă în acest caz Federaţia Rusă ar fi primit o posibilitate nouă de a-şi justifica prezenţa militară pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre prezenţa militară pe teritoriul unei ţări care se găseşte în relaţii de alianţă militară. Faptul că noi am evitat aderarea la acest tratat militar este absolut justificat şi nicidecum nu a periclitat interesul nostru în sensul prezenţei militare străine pe teritoriul nostru naţional.”

Europa Liberă: Faptul că preşedintele Timofti merge imediat după Bruxelles şi Bucureşti la Moscova înseamnă asta că dânsul voit vrea să stabilească un echilibru între aceste două poluri geopolitice?

Anatol Ţăranu:
„Cred că da. Şi eu cred că această încercare este totalmente justificată. Noi avem nevoie de o relaţie bună cu Federaţia Rusă, cu Moscova. Iar faptul că Moscova este vizitată după vizitele făcute în Occident iarăşi vorbeşte despre priorităţile politicii noastre externe, iar în acelaşi timp atestă faptul că noi continuăm să păstrăm un interes major pentru relaţia cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Iarăşi din uzanţele diplomatice aş vrea să vă întreb: credeţi că acum ar putea să meargă şi potenţialul ambasador în Federaţia Rusă împreună cu Nicolae Timofti? Sau să apară cumva în culise?

Anatol Ţăranu:
„Nu, nu cred. Cutuma diplomatică nu prevede asemenea mişcări. Cu atât mai mult cu cât la Chişinău deocamdată nu a fost chiar şi neoficial articulat numele acestui reprezentant al Republicii Moldova, sau al presupusului reprezentant al Republicii Moldova la Moscova. Această practică de obicei nu este utilizată.”

Europa Liberă: Dar lipsa ambasadorului în ţara respectivă este un punct vulnerabil pentru preşedinte? Sau asta e o problemă tehnică?

Anatol Ţăranu:
„Da, desigur, nu este bine. Ar fi fost mult la locul său dacă la Moscova exista un ambasador. Sosirea preşedintelui ţării la Moscova se începe de obicei cu informaţia care este prezentată de către ambasador. Iar ambasadorul de obicei pregăteşte această vizită şi face tot posibilul, prin mijloacele care sunt la îndemână, pentru a facilita această vizită. Faptul că noi nu avem acum ambasador la Moscova indiscutabil va crea anumite dificultăţi pentru domnul Timofti.”
XS
SM
MD
LG