Linkuri accesibilitate

UE nu va boicota Euro 2012 din Ucraina


Şeful diplomaţiei române Andrei Marga spune că "relaţia cu Rusia şi unitatea UE sunt precondiţia oricărui pas" în reglementarea transnistreană.


Transnistria s-a aflat astăzi, grație unei inițiative românești, pe agenda unei reuniuni a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Ministrii de externe ai tarilor Uniunii Europene au cerut astazi inca o data la Bruxelles reluarea negocierilor intre Chisinau si Tiraspol in cadrul formulei 5+2. Anuntul a fost facut in marginea reuniunii Consiliului de ministri ai Uniunii dedicat in special situatiei din Afganistan, Siria si relatiilor UE cu Rusia si Ucraina. Pe agenda consiliului s-a aflat insa si discutarea „conflictelor înghetate” din spatiul fost sovietic, inclusiv discutarea situatiei din Transnistria. Noul ministru de externe al Romaniei, Andrei Marga, a rezumat astfel discutarea Transnistriei de catre ministrii celor 27 de tari ale Uniunii:

„Desigur, pe noi ne-a interesat şi textul privind Transnistria. Opţiunea UE este pentru a se relua cât se poate de repede formula 5+2, pe care o cunoaşteţi foarte bine, şi de a se trece la negocieri. În toate aceste lucruri, relaţia cu Rusia, desigur, Uniunea UE, unitatea de voinţă a ţărilor membre este precondiţia oricărui pas şi, sigur, aceasta am subliniat şi noi. Sigur, în general, în discuţia cu Rusia noi nu discutăm în termeni de sfere de influenţă, noi discutăm în termeni de promovare de valori şi aici trebuie să ajungem la un teren de acord cât mai larg între UE, noi ca ţări membre, şi Rusia.”

Ministrii au mai decis inasprirea sanctiunilor europene impotriva regimului din Siria, care continua reprimarea populatiei civile. Comunicatul final mentioneaza ca este a 15-a oara ca Uniunea Europeana impune sanctiuni regimului lui Asad. Cu toate astea, a spus ministrul român Andrei Marga, România a decis sa nu isi inchida ambasada din Damasc data fiind importanta comunitatii românesti din aceasta tara:

„România nu închide ambasada sa de la Damasc, ambasada permiţând o legătură, desigur, cu cetăţenii români care se află în Siria. De altfel, cred că ştiţi, România are, foarte probabil, cea mai mare comunitate de cetăţeni în comparaţie sau dintre statele membre ale UE.

In sfarsit, s-a discutat relatia UE cu Ucraina. S-a decis ca in ciuda cazului Iuliei Timosenko sa nu se ia deocamdata nicio masura impotriva Ucrainei, nici macar la nivelul boicotarii Campionatului European de Fotbal:

„A fost o discuţie în legătură cu campionatul european de fotbal. Noi am spus clar, alături de alţi colegi, - se înţelege, Polonia, din prima clipă, ca şi coorganizator, - că nu recomandăm şi nu susţinem vreo măsură care să afecteze organizarea campionatului european de fotbal.”

Marti 15 mai, Uniunea Europeana isi va anunta si pachetul de rapoarte pe anul acesta in legatura cu cele 16 tari carora li se aplica politica europeana a vecinatatii, printre acestea numarandu-se si Ucraina, Bielorusia si Moldova.

Siria, Transnistria şi Ucraina pe agenda miniştrilor de externe din UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG