Linkuri accesibilitate

Pe când fără vize în Europa?


Moldova a îndeplinit 86% din angajamente, arată un studiu realizat de experţi de la Chişinău şi Bucureşti.


Au trecut doi ani și mai bine de când Uniunea Europeană a propus Moldovei un plan de reforme legislative în schimbul cărora ar urma să aibă parte de avantaje economice și de altă natură în relația cu Bruxelles-ul – inclusiv călătoria fără vize pentru moldoveni. Cum și-a îndeplinit Moldova angajamentele, în viziunea experților de la Chișinău și București, vom afla din relatarea Allei Ceapai.

Cu notă 8,6 sunt apreciate eforturile Republicii Moldova în realizarea acţiunilor prevăzute în prima fază a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Angajamentele asumate de Republica Moldova a fost realizate în proporţie de 86 la sută, arată datele unui studiu al Centrului Român de Politici Europene. Directorul centrului, Cristian Ghinea, spune că legea anti-discriminare, reforma centrului anticorupţie şi crearea comisiei de integritate sunt cele mai importante restanţe ale autorităţilor de la Chişinău:

„S-a insistat foarte mult pe o temă nepopulară, discriminarea şi s-a insistat destul de puţin pe o temă populară, adică lupta cu corupţia, care afectează practic pe toţi cetăţenii din Republica Moldova. Strategia de reformare a CCCEC-ului este mai degrabă vina guvernului, în dialogul dintre Centru şi Guvern, cît priveşte comisia de integritate este în mod clar problema parlamentului. Parlamentarii nu s-au înţeles pe numirea reprezentanţilor societăţii civile în această comisie astfel încît este un întreg haos în procedurile de declarare a averii.”

În opinia directorului Asociaţiei de politică externă, Victor Chirilă, lipsa de voinţă politică este cauza amînării reformelor anti-corupţie:

„Cred că o astfel de strategie ar submina influenţa multor grupări în Republica Moldova, va pune mai multă presiune asupra clasei politice de a veni cu fapte concrete de combatere a corupţiei. Iar fapte concrete înseamnă oficiali de rang înalt traşi la răspundere pentru astfel de acte de corupţie şi nu doar profesorii sau vînzătorii. Deci este nevoie de mai multă voinţă politică pentru a demonstra societăţii că oficialii de rang înalt, politicienii, sunt la fel de egali în faţa legii ca şi ceilalţi cetăţeni.”

În opinia experţilor, aceste restanţe nu reprezintă un obstacol ca Republica Moldova să treacă la a doua fază a planului de acţiuni. Fază în care reprezentanţii Comisiei Europene vor monitoriza cum sunt aplicate în mod practic legile adoptate, precum şi reforma Ministerului de Interne şi demilitarizarea serviciului de grăniceri. Cea de-a doua fază poate dura jumătate de an sau mai mult, spune expertul Victor Chirilă, astfel încît obţinerea regimului liberalizat de vize la începutul anului viitor este o sarcină greu de realizat.

Mai mulţi tineri cu care am reuşit să discut pe străzile Chişinăului mi-au spus însă că şi-ar dori cît mai repede să călătorească fără vize în Uniunea Europeană.

„Liberalizarea regimului care presupune scurtă şedere în Europa şi ar oferi posibilitatea de a vedea mitul Europa care există în Republica Moldova cu ochi personali.”

„Şi cred că este un avantaj pentru că astfel cunoaştem cultura altor ţări să vedem cu este în Occident.”

„să plec într-o excursie să văd lumea fără probleme, pentru tineri este scump aceeaşi viză Schengen.”

„30-50 de euro viza şi trebuie să aştepţi o săptămînă sau două.”

„Dar asta nu înseamnă că dacă călătoreşti liber, Europa ţi-a deschis locuri de muncă şi salarii mari,” au fost voci culese la întîmplare pe străzile Chişinăului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG