Linkuri accesibilitate

Joe Zawinul


De la austeritatea fuziunii rock cu tente abstract-psihedelice, pînă la căldura apoape maternă a genului world, împănat cu ritmuri africane.

De numele lui Joe Zawinul se leagă una din cele mai fascinante perioade a istoriei jazz-ului modern, aceea a fuziunii dintre jazz şi rock, inventată pe la sfîrşitul deceniului şase al secoului trecut de regretatul trompetist american Miles Davis.

Zawinul s-a născut în 1932 la Viena, şi a crescut la o fermă dintr-un sat din apropierea capitalei austriece. Legenda spune că în timp ce ducea vacile la păscut a învățat să cânte la clarinet, primul din multele instrumente la care a cântat într-o carieră ce se întinde pe mai multe decenii.
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:16 0:00
Link direct


În 1959 a emigrat în Statele Unite, unde a făcut parte ca pianist şi organist din trupele mai multor monştri sacri ai jazz-ului american, între care Ella Fitzgerald, saxofonistul Cannonball Adderley şi trompetistul Miles Davis.

La începutul anilor '70 înființează împreună cu saxofonistul Wayne Shorter formația Weather Report, o trupă de avangardă ce a parcurs cameleonic aproape, în cei peste zece ani de existență, toate etapele de dezvoltare ale jazz-ului modern, de la austeritatea fuziunii jazz-rock cu tente abstract-psihedelice, pînă la căldura apoape maternă a genului world, împănat cu ritmuri africane.

Acest din urmă tip de muzică a caracterizat ultima sa perioadă de creație cu trupa proprie numită Joe Zawinul Syndicate.

Joe Zawinul a încetat din viață la 11 septembrie 2007.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG