Linkuri accesibilitate

UE, Ucraina și posibila boicotare a Euro 2012


Un poster cu imaginea Iuliei Timoșenko în Rada de la Kiev

Angela Merkel: „în Ucraina și Belarus oamenii încă mai suferă sub dictatură și represiune”.


Miniștrii europeni de externe dezbat la reuniunea lor de două zile începută astăzi la Bruxelles dacă boicotează meciurile găzduite de Ucraina, luna viitoare, la campionatul de fotbal Euro 2012. Unii diplomați au semnalat că dori să folosească avertismentul boicotării, mâine, la Consiliul Uniunea Europeană – Ucraina pentru a convinge Kievul să respecte drepturile liderei opoziției aflate în închisoare Iulia Timoșenko.

Până acum, numai Olanda a spus răspicat că nu-și va trimite politicienii la meciurile din Ucraina. Echipa Olandei joacă pe 9 mai cu Danemarca chiar la Harkov, unde Iulia Timoșenko ispășește pedeapsa de șapte ani de închisoare. Ea a fost condamnată în octombrie trecut pentru semnarea unui contract dezavantajos de import a gazelor rusești pe când conducea guvernul ucrainean.

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici spera să găzduiască numeroși miniștri și lideri europeni la campionat. Vineri, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite i-a transmis, însă, avertismentul că riscă izolarea țării de restul Europei.

„Am spus că dacă nu se găsește vreo soluție pentru a garanta tratamentul, pentru a asigura drepturile oponenților politici aflați în detenție și ale tuturor oamenilor, atunci atitudinea față de o asemenea țară va fi critică și, desigur, un nivel sau altul al izolării îi fi garantat”, a spus Grybauskaite, după ce s-a întâlnit cu Ianukovici la Kiev.

În prealabil, Grybauskaite o vizitase pe Timoșenko la spital, fiind primul lider străin care a discutat cu lidera opoziției ucrainene după întemnițare. În vârstă de 51 de ani, Timoșenko a fost internată la spital la Harkov miercurea trecută, pentru a-i fi tratate durerile de spate, posibil o hernie de disc, de care spune că suferă de mai multe luni. Timp de aproape trei săptămâni se aflase în greva foamei.

Autoritățile ucrainene au spus mereu că afirmațiile ei despre maltratarea în închisoare de către gardieni nu se adeveresc. Procuratura a spus că vânătăile de pe corp înfățișate în fotografii făcute publice recent îi puteau apărea accidental. De exemplu, se putea lovi de marginea patului.

Aceste argumente nu au impresionat liderii europeni. Joia trecută, cancelara Germaniei, Angela Merkel a comparat Ucraina cu regimul autoritar din Republica Belarus, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Berlin.

„Astăzi, noi în Germania și Uniunea Europeană ne bucurăm de pace și libertate. Din păcate, nu este așa în întreaga Europă, pentru că în Ucraina și Belarus oamenii încă mai suferă sub dictatură și represiune”.

Nu a fost pentru prima dată când Merkel a criticat Kievul în cazul Timoșenko, dar compararea publică a Ucrainei cu regimul autoritar din Belarus a fost o premieră.

Puțini diplomați se așteaptă, însă, că miniștrii europeni de externe vor lua decizia comună de a boicota Euro 2012 în Ucraina. Măcar și pentru a nu accentua situația și așa delicată în care s-a pomenit a doua țară gazdă a campionatului, Polonia. Varșovia acceptase cu entuziasm parteneriatul cu Ucraina pentru Euro 2012 pe când la Kiev se aflau la putere liderii Revoluției Portocalii, între care Iulia Tomoșenko …

Ceea ce ar putea decide miniștrii europeni de externe, anticipează diplomați citați de agenția Reuter, ar fi să amâne semnarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina, care a mai fost amânată o dată la sfârșitul anului trecut. Întrebarea pe care și-o pun diplomații europeni este dacă presiunile asupra Ucrainei, în loc să o convingă să îmbrățișeze valorile europene ale drepturilor omului și supremației legii, pot avea efecte contrare pe plan intern, iar pe plan extern o pot împinge înspre Rusia.
XS
SM
MD
LG