Linkuri accesibilitate

Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus și problemele identitare ale moldovenilor (Andrei Eșanu/Adevărul)


Legea împotriva discriminării și opoziția PL (publica.md).


În toate relatările despre Marșul Unirii organizat ieri de Partidul Național Liberal și antiprotestul moldoveniștilor presa observă perspicacitatea poliției care a reușit să prevină încăierările între cele două tabere. Poliţiştii erau în alertă maxima după o experiența anterioară când au existat altercații între „Patrioţii Moldovei" și poliţişti, notează „Adevărul".

Pentru clarificări istorice asupra evenimentului care a stat la baza marșului, anexarea cu 200 de ani în urmă a Basarabiei la Imperiul Țarist, ziarul publică un interviu și Istoricul Andrei Eşanu, membru al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău şi membru de onoare al Academiei Române. Savantul susţine că în urma tratatelor de pace de la Bucureşti, de acum două secole, au apărut toate problemele identitare ale basarabenilor. Și în perioada ţaristă, şi în cea sovietică, Moscova a promovat în regiunea anexată o politică similară cu cea rasistă din Africa de Sud, de tip bantustane, a declarat istoricul în interviul acordat cotidianului.

Portalul union.md citează o declarație a șefului Delegației Europene de la Chișinău, Dirk Schuebel, făcută la festivitățile dedicate Zilei Europei, care au început sâmbătă în Republica Moldova. O declarație din care rezultă că în ciuda crizei economice prin care trece, Uniunea Europeană este dispusă să sprijine financiar continuarea reformelor în Republica Moldova. Știrea constată pe de altă parte lipsa vreunei declarații explicite a participanților la manifestări despre angajamentul Chișinăului de a adopta disputata lege împotriva discriminării.

O informație de pe site-ul publica.md clarifică lucrurile cu redenumirea proiectului în Legea despre egalitatea de șanse. Potrivit unei declarații a ministrului justiției Oleg Efrim făcută în cadrul unor dezbateri cu societatea civilă la această temă, legea și-a schimbat denumirea și conținutul în urma unui compromis făcut de liberal-democrați pentru ca PL să o voteze. „Suntem într-o situaţie în care în Republica Moldova, unul dintre foarte puţinele partide conservatoare cum este PLDM, promovează Legea antidiscriminare, iar un partid liberal se opune vehement", a precizat la aceiași întrevedere consilierul prim-ministrului Victor Lutenco. Deşi ministrul Justiţiei susţine că adoptarea legii îi va apăra pe moldoveni de orice discriminare, reprezentanţii minorităţilor sexuale consideră că noua lege le va agrava şi mai mult situaţia, mai scrie publica.md.

Un articol din Timpul citează o relatare din ziarul englez The Independent despre un studiu efectuat cu ocazia zilei internaționale împotriva homofobiei. Marea Britanie este cea mai bună țară în care persoane cu orientare sexuală netradițională își pot exercita drepturile, iar Rusia și Republica Moldova sunt plasate în topul țărilor din Europa în care e cel mai greu să fii homosexual, notează publicația.

Și, o altă știre din același ziar informează că regimul de vize dintre Moldova și Turcia ar putea fi anulat. Este citat în acest sens anunţul făcut la Chişinău de Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după întrevederea cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu, care şi-a început ieri o vizită de două zile în R. Moldova.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG