Linkuri accesibilitate

Restrospectiva săptămânii


,,Săptămâna care a trecut a dat încă o dovadă în plus că noi trăim într-o societate plină de intoleranță.”

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat astăzi guvernul moldovean să-și respecte angajamentul de a apăra prin lege minoritățile sexuale împotriva discriminării.„Este imperativ ca această prevedere să rămână în legea aflată în dezbatere la guvern, se spune într-o declarație dată publicității vineri a Geneva. Joi seara, guvernul a făcut cunoscută noua variantă a legii anti-discriminare care are o denumire nouă, iar din primul articol al proiectului de lege lipsește sintagma „minorități sexuale”. Vasile Botnaru a trecut în revistă principalele evenimente ale acestei săptămâni, stând de vorbă cu jurnaliști de la Chișinău, iar legea antidiscriminare nu a lipsit din discuție.

Europa Liberă: Cel care încearcă să aprindă barem o luminiţă în capătul tunelului este şeful statului, consideră Alina Radu, directorul săptămânalului „Ziarul de gardă”.
Restrospectiva săptămânii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:42 0:00
Link direct


Alina Radu: ,,Săptămâna trecută s-a desfășurat cumva sub semnul Zilei Europei și a Zilei Biruinței sau a Victoriei, pentru că Republica Moldova, așa cum avem mai multe sărbători care ne dezbină, cum ar fi Ziua Limbii Române sau Crăciunul, sau multe altele, iată că și această zi, care-i unește pe toți europenii, chiar dacă au fost pe diferite baricade în războiul din 1945, pe noi ne dezbină și această zi. O parte a societății a fost cu ziua marcată de fosta Uniunea Sovietică, o parte a societății a marcat Ziua Europei, alături de alte state europene. Mă bucur și apreciez că între timp și președintele Republicii Moldova a fost la Bruxelles, ceea ce înseamnă un plus pentru orientarea europeană a Republicii Moldova. Între timp și premierul a fost la București și a avut discuții cu înalți oficiali români, dar a participat și la un meci de fotbal și prin asta și-a demonstrat încă o dată pasiunea sa personală, dar și interesul pentru un sport p care poate ar trebui să-l urmeze mulți dintre cetățeni.”

Europa Liberă: Publicistul şi scriitorul Constantin Cheianu constată cu regret că politicienii continuă să fie performer la rateuri.

Constantin Cheianu:
,,Săptămâna asta m-am convins încă o dată că suntem o țară a restanțelor și a politicienilor restanțieri. Noi suntem mare meșteri la ratat niște momente istorice oportune, după care ne trezim și încercăm să facem ceea ce ar fi trebuit să facem la momentul potrivit, dar deja într-un context istoric nepotrivit. De pildă, eu să zicem, nu am avut nimic împotriva instalării Pietrei Comemorative în Piața Marii Adunări Naționale de către domnul Ghimpu. Așa cum, mă rog, nu mă împotrivesc nici acestei date de 16 mai, care trebuie să fie declarată zi de doliu, dar totodată mă întreb: de ce domnul Ghimpu nu a făcut data asta în primul său mandat de deputat, atunci când a fost declarată independența țării. Pentru că chiar atunci era un moment potrivit, când toate lucrurile astea se puteau fi făcute fără nici o rană și fără nici o suferință. Acum suntem total într-o altă situație și cum ne înscrim noi în situația asta? Al doilea lucru, legat de comemorarea lui 9 mai. Iarăși am tot amânat, am tot amânat ce facem cu această sărbătoare și până la urmă, după ce comuniștii au revitalizat modelul sovietic, modelul rusesc, noi, cei care ne-am declarat democrați și Alianța pentru Integrare Europeană copiem sută la sută modelul comuniștilor. Și în plus perpetuăm și starea asta de confruntare, între un 9 mai al comuniștilor, care e comunist, sovietic, și un 9 mai al democraților, care este de asemenea comunist și sovietic. În sfârșit, iată o lege care a tot fost amânată, adoptarea ei mai bine zis, a tot fost amânată, amânată, legea anti-discriminare, și acum această lege chit să explodeze societatea moldovenească. Din punctul acesta de vedere iată am constatat cu tristețe încă o dată că suntem o societate sau o clasă politică, care știe foarte bine să rateze momentele istorice potrivite și ceea ce noi trebuie să facem astăzi, de pildă, probabil vom face, vom încerca să facem peste cinci sau 10 ani, când iarăși va fi deja un alt moment probabil nepotrivit pentru așa ceva.”

Europa Liberă: Jurnalista Natalia Morari consideră că pe parcursul săptămânii sentimental definitoriu a rămas intoleranţa.

Natalia Morari:
,,Săptămâna care a trecut a dat încă o dovadă în plus că noi trăim într-o societate plină de intoleranță. Asta s-a dovedit și pe data de 9 mai, când o mare parte vorbea despre faptul că este o zi a victoriei asupra fascismului, alții vorbeau despre faptul că e o zi a ocupației sovietice. Și nici unii, și nici alții n-au avut toleranța de a-i asculta pe ceilalți și de a încerca măcar de a înțelege argumentele lor. Personal am asistat la o astfel de discuție la mine la emisiune în seara de 9 mai și am înțeles că va fi peste vreo 10-15 ani de împăcat generațiile tinere și care cresc acum și care sunt socializați sau educați în diferite paradigme, dar asta și se întâmplă. Același lucru s-a întâmplat și cu legea anti-discriminare, care de fapt se numește legea privind șanse egale. Aceeași intoleranță, lipsă totală de respect față de cei care o opinie diferită, o lipsă totală de respect față de oamenii care gândesc liber și îmi pare foarte rău să constat că această intoleranță în primul rând este asociată cu unii reprezentanți ai bisericii ortodoxe. Nu vreau să spun că este vorba de toată biserica, doar de unii reprezentanți. Săptămâna aceasta eu chiar am vorbit cu colegii mei și noi ne imaginam despre ce noi vom vorbi în preajma zilei de 9 mai sau în zile de genul acesta peste vreo 10 ani. Vom vorbi despre același lucru și asta cea mai mare problemă, că timp de 20 de ani acest subiect este abordat din an în an, dar nimic nu se schimbă. Ori noi suntem atât de proști că nu suntem capabili să ne maturizăm și să înțelegem că trebuie de găsit odată și odată acest consens și mai departe de construit o societate civilizată, modernizată, în care lumea va vorbi în zeci de limbi, în care lumea se va identifica așa cum vrea ea, pentru că asta e libertatea și dreptul nostru. Eu văd că noi nu reușim măcar asta să facem.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG