Linkuri accesibilitate

Noul ministru al educației și scandalul de plagiat (România liberă)


„Ce pierdem daca piere Europa?” (Evenimentul zilei).


Unul din comentatorii ziarului Romania libera, Laurentiu Mihu, se intreaba in titlul articolului pe care usa va iesi din guvern noul ministru al educatiei, Ioan Mang: pe cea din fata sau pe cea din spate? Caci de iesit va iesi sigur, din pricina scandalului de plagiat in care este implicat. Laurentiu Mihu observa insa ca in Romania „plagiatul beneficiaza de priviri blande si complice in mediul universitar, iar plagiatorul dovedit ajunge adesea sa se bucure de un soi neinteles de stima si chiar de functii grase”. Fiind totusi vorba despre Ministerul educatiei, premierul ar trebui sa de decida repede: „Pentru binele unui invatamant romanesc atat de greu incercat, nu doar in vremuri tulburi, ci si pe timp de pace, e de dorit ca macar ministrul sa-si puna la bataie propriul capital sanatos de incredere – moral si intelectual. Cand nici asa ceva nu are, jalea e mare”.

Grigore Cartianu critica sever in Adevarul proiectul de lege initiat de liderii social-democrat Victor Ponta si liberal Crin Antonescu, privind procedura de vot la legislative. Practic, este vorba de asanumitul vot uninominal pur, prin care parlamentarii sunt alesi intr-un singur tur, si anume din pozitia de prim clasat in colegiul respectiv. Legea a fost deja adoptata la Senat si mai trebuie sa treaca prin Camera Deputatilor. Intre timp, Cartianu aminteste ca acest sistem de vot este interzis in alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca este considerat insuficient de democratic. Singura tara europeana care il mai foloseste este Marea Britanie. 13 organizatii nonguvernamentale au transmis principalelor partide politice o scrisoare deschisa, in care protesteaza fata de aceasta lege – se mai arata in Adevarul.

Romania libera informeaza astazi si despre votul primit in Parlamentul European de initiativa europarlamentarului roman Monica Macovei. Fostul ministru roman de justitie a fost raportor pentru acitvitatea a trei agentii europene , la care a constatat cazuri de conflict de interese si cheltuieli nejustificate. Pe baza constatarilor, a propus noi reglementari mai exigente in modul in care se acorda acestor organism europene descarcarea de gestiune. Propunerile au primit votul parlamentarilor europeni, se arata in Romania libera.

Ce pierdem daca piere Europa?”– este titlul articolului lui Mircea Cartarescu din Evenimentul zilei, in care sunt enumerate cateva din impasurile grave ale prezentului pe continent. Intre ele, pericolul cultural. Destramarea constructiei europene, a Uniunii Europene, ar putea insemna sfarsitul culturii traditionale care, de la Biblie si de la filozofii greci incoace, a format adevarata identitate europeana. „Revolutia tehnologica si culturala pe care-o traim azi, scrie Cartarescu, pune-n pericol mostenirea culturala europeana. Romanul de arta, poezia, filmul de arta, artele vizuale autentice, muzica adevarata sunt tot mai marginalizate, sterse de pe lume de fluxul de divertisment rervarsat peste noi de televiziuni si de internet. Privind la televizor, ai sentimentul limpede al unei conspiratii pentru idiotizarea fiintelor omenesti“.
XS
SM
MD
LG