Linkuri accesibilitate

„6 şi 9 mai – adevăruri incontestabile” (Adevărul)


„Tinerii din Moldova nu au aşteptări de la politicieni” (Timpul).


În editorialul său din Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru analizează decretul semnat recent de proaspătul preşedinte rus Vladimir Putin, acela referitor la politica externă a Federaţiei Ruse. Lucrurile nu sînt deloc îmbucurătoare pentru Moldova, constată Negru, şi asta pentru că Rusia e preocupată de refacerea spaţiului ex-sovietic. În alineatul consacrat Moldovei „cuvîntul neutralitate nu apare întîmplător”, scrie publicistul. „Ar trebui să ne înduioşăm, dacă ar fi vorba despre un semn de respect faţă de Constituţia R. Moldova. Dar nu este aşa. Altfel cum rămîne cu prevederea constituţională a RM care interzice aflarea trupelor străine pe teritoriul nostru? O încălcare a statutului de neutralitate prin aderarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă a statelor CSI ar deranja Moscova sau ea este îngrijorată doar de apropierea noastră de NATO? Răspunsul la această întrebare este evident,” conchide Nicolae Negru.

6 şi 9 mai – adevăruri incontestabile”, aşa îşi intitulează editorialul său din Adevărul publicistul Vitalie Ciobanu. Autorul scrie că „basarabenii au rămas captivii miturilor sovietice. La noi, asocierea minorităţii rusofone la un proiect naţional comun a eşuat. Victoria sovietică asupra fascismului este folosită ca sursă de legitimare de către profitorii ocupaţiei postbelice a Basarabiei şi ca justificare simbolică pentru menţinerea R. Moldova în sfera de influenţă a Moscovei. Or, nu va exista progres în această ţară cîtă vreme nu vom recunoaşte adevărul întreg despre cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă vrem reconciliere se cuvine să condamnăm atrocităţile tuturor părţilor beligerante”, este de părere Vitalie Ciobanu.

Tot în Adevărul veţi găsi un articol despre situaţia de la Banca de Economii, unde acţionarul majoritar este statul. Ion Preaşcă scrie că statul este acuzat de acţionarii minoritari în instanţă că ar fi prejudiciat banca de 1,2 miliarde de lei. „În cazul în care reclamanţii vor avea cîştig de cauză, păgubit va fi statul, nu banca”, spune directorul general al agenţiei „Estimator-VM” Natan Garştea pe care îl citează autorul. „Din păcate autorităţile au tratat Banca de Economii ca pe o extensie a statului, folosind-o în diverse scopuri. Cazul cel mai elocvent este preluarea activelor şi pasivelor falimentarei Investprivatbank,” precizează expertul.

Ziarista Moni Stăvilă de la Timpul concluzionează în articolul său că „tinerii din Moldova nu au aşteptări de la politicieni. Sînt bucuroşi că au scăpat de conducerea comunistă şi asta e bine. Dar asta e toată bucuria şi aşteptarea lor,” constată autoarea după ce face o comparaţie între felul în care au primit tinerii francezi vestea victoriei lui François Hollande, „exaltaţi şi plini de speranţă” şi reacţiile generaţiei tinere de pe loc care „se felicitau mai mult în hohote de rîs” cînd a fost ales după o lungă perioadă preşedintele în Moldova.
XS
SM
MD
LG