Linkuri accesibilitate

Din perspectiva administrației americane, absența lui Putin are pierderi și beneficii.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin nu va merge in Statele Unite nici pentru summitul G8, nici pentru summitul NATO. Ţara sa va fi reprezentată de premierul Dmitri Medvedev. Despre explicaţiile oficiale ale absenţei preşedintelui de la Moscova la aceste doua importante evenimente politice ale lunii mai, mai multe de la corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela.

Summitul G8 este programat la Chicago, saptamina viitoare. Putin a informat Casa Alba ca nu va fi prezent, locul lui fiind luat de premierul Dmitri Medvedev, fostul presedinte al Rusiei. Dupa ce Vladimir Putin a depus juramintul, el a fost sunat de presedintele Statelor Unite, care l-a felicitat pentru revenirea in fruntea Rusiei.

O sursa de la Casa Alba a spus ca motivul pentru care Putin nu va face deplasarea in Statele Unite este efortul necesitat in prezent de formarea noii sale administratii. Vladimir Putin se va intilni cu Barack Obama la summitul G20, de la mijlocul lunii iunie.

Observatori politici arata ca pe plan intern Putin probabil nu a dorit sa faca prima vizita in strainatate, a noului sau mandat, in Statele Unite. De-a lungul campaniei electorale, noul presedinte a criticat America si chiar a acuzat-o pe secretarul de stat, Hillary Clinton ca ar alimenta tensiuni in Rusia.

Din perspectiva administratiei americane, absenta lui Putin are pierderi si beneficii. Medvedev este privit in Statele Unite ca mai dispus sa conlucreze decit Putin si are si o relatie foarte buna cu presedintele Obama si administratia sa. Dar faptul ca Putin nu va fi in America amina intilnirea celor doi lideri si procesul relansarii raporturilor bilaterale, afectate negativ de perioada electorala din Rusia.

La summitul NATO de la Chicago, Rusia nu va participa, de asemenea, desi a facut-o in trecut. Summitul incepe la 20 mai si aparent, calendarul evenimentului nu se potriveste cu cel al lui Putin, in aceasta perioada de tranzitie in Rusia. Consilierul prezidential American pentru securitate nationala, Tom Donilon s-a intilnit la Moscova, saptamina trecuta, cu presedintele Putin.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG