Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta și factorii de decizie pe planul politicii externe (România liberă)


Testul onestității noului guvern (Hotnews).


Ziarele din Romania de astazi se referă în mai multe articole despre politica externă a noilor autorităţi de la Bucureşti, după cum aflam din revista presei realizată de Tania Radu.

Nu au trecut neobservate primele gesture ale premierului Victor Ponta in privinta relatiilor externe cu marile puteri. Editorialul Romaniei libere, semnat astazi de Sabina Fati, se intreaba daca Romania chiar mai poate alege intre Est si Vest. Scepticismul raspunsului sugerat aici se explica prin moratoriul impus impotriva companiei americane Chevron, care avea un contract de explorare, si nu de expoatare, a gazelor de sist.

„Noua putere a dat la o parte in acest fel – se spune in articol – Parteneriatul strategic pentru secolul 21 dintre Romania si Statele Unite,in care este enuntata explicit colaborarea in domeniul energetic si studierea surselor alternative de energie, inclusiv gazele de sist”. Atitudinea guvernului Ponta fata de Rusia s-a reflectat indirect in declaratiile facute de noul ministru de externe Andrei Marga, care a facut apologia liderului de la Kremlin. De fapt, scrie Sabina Fati, era de asteptat, pentru ca guvernarile de stanga din Romania sunt mereu interesate de contractele pe termen lung cu Gazprom, facute prin intermediar, si care slujesc foarte bine interesele „baietilor destepti” – cum li se spune la Bucuresti.

Dedesubtul aparentelor stangacii in declaratii, se duc mari batalii intre taberele prooccidentale si gruparile anacronice, solid ancorate in realitatea economica si politica a Romaniei. Acestea din urma joaca pe cartea investitiilor mari si rapide venite pe usa din fata din China, dar mai ales de la rusi, pe usa din dos, adica prin intermediul oligarhilor trimisi sa recucereasca fostele state din Estul Europei.

In publicatia gandul.info, Rodica Ciobanu taxeaza prompt prima abatere a premierului Victor Ponta de la principiile pe care si le-a propus sa le respecte: in speta, depolitizarea posturilor din administratie. A hotarat scurt, fara sa caute argument, schimbarea tuturor prefectilor si subprefectilor. Urmeaza, cu siguranta si cu aceeasi iuteala, crede jurnalista, politizarea celorlalte institutii din deconcentrate.

Dan Tapalaga scria pe site-ul Hotnews ca astazi noul cabinet urma sa dea testul onestitatii si al bunelor intentii, la instanta unde era programata faza decisive a unuia dintre dosarele in care este inculpate Adrian Nastase. Demonstratia jurnalistului trebuie pusa insa din nou la sertar: procesul s-a amanat inca o data, aceeasi soarta avand si o infatisare intr-un proces nu mai putin sonor, intentat liderului conservator Dan Voiculescu. Dan Tapalaga reaminteste ca nu politicienii vor redresa actul de justitie, ci magistratii insisi, care chiar au libertatea deciziilor lor.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG