Linkuri accesibilitate

Moldova și percepția corupției în mediul de afaceri


Afiș al unei campanii anticorupție în Ucraina
Afiș al unei campanii anticorupție în Ucraina

Conform unui sondaj Gallup, R. Moldova se situează pe primul loc între statele post-sovietice pe planul corupției în afaceri.


Un sondaj al companiei americane Gallup sugerează că fenomenul corupției este foarte răspândit în mediul de afaceri din Republica Moldova. 87 la sută dintre moldoveni ar fi de această părere.

Compania americană de cercetări sociologice și consultanță a efectuat asemenea sondaje în lumea întreagă, în 140 de țări în total. Datele colectate anul trecut pun Croația pe primul loc în lume după gradul de corupție în business așa cum este perceput de cetățeni iar pe ultimul loc se află Singapore. Adică, 93 la sută dintre croații intervievați în sondaj au spus că în mediul de afaceri din țara lor corupția este foarte răspândită. În Singapore cred asta numai 13 la sută dintre cei intervievați.

În Republica Moldova, Gallup a intervievat vara trecută o mie de oameni în sondajul cu o marjă de eroare de sub patru la sută. După numărul celor care au spus că în afaceri corupția este foarte răspândită Republica Moldova s-a situat pe primul loc în fostul spațiu sovietic, iar Georgia pe ultimul. Numai 28 la sută din georgieni față de 87 la sută din moldoveni percep corupția ca pe un fenomen răspândit în mediul de afaceri al țării lor.

În Uniunea Europeană procentul este în medie de 63%. În Statele Unite - 60%. Iar în Somaliland, săraca și nerecunoscuta regiune separatistă a Etiopiei, percepția corupției este de numai 27%, la fel de mică ca în Finlanda. În Rwanda, o țară a Africii Centrale cu 90% din populație angajată în agricultura de subzistență, percepția corupției în mediul de afaceri este de 15%. Această țară stă cu 6 procente mai bine decât Danemarca, țara europeană cu cel mai mic nivel al percepției corupției în afaceri.

De fapt ce spun aceste date? Cât de relevante sunt?

Gallup însuși atenționează pe pagina sa de internet că rezultatele sondajului sunt în unele cazuri paradoxale și încearcă să le explice. În unele țări dezvoltate, percepția că nivelul corupției în afaceri e mare nu vine din faptul că ea chiar e mare sau mai mare decât în alte părți, ci din faptul că oamenii locuiesc într-un mediu mai transparent, unde practicile de corupției sunt expuse și dezbătute public. Așa încât, comentează chiar autorii sondajului, un nivel ridicat al corupției percepute de cetățenii unei țări nu înseamnă neapărat că în țara aceea este mai greu să faci afaceri. Sau că mediul de afaceri e mai sălbatec.

Relevanța sondajului poate fi captată mai ușor la nivelul uneia și aceleiași țări dacă există date anterioare. Este cazul Georgiei, unde Gallup amintește că în 2006 peste jumătate din georgieni credeau că fenomenul corupției este foarte răspândit. Faptul că procentul a scăzut semnificativ ar putea sugera că politica aspră de combaterea a corupției în Georgia ar da roade.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG