Linkuri accesibilitate

Dirk Schuebel: Moldova trebuie să-și respecte angajamentele asumate


Dirk Schuebel
Dirk Schuebel

Neadoptarea Legii anti-discriminare şi reforma Centrului Anticorupţie sînt principalele obstacole.


Ziua Europei este pe 9 mai. În aceasta perioadă, în multe din ţările europene şi cele cu aspiraţii europene se desfăşoară o serie întreagă de evenimente – culturale, politice, sociale, avind ca temă solidaritatea implicată de valorile Uniunii Europene, toleranţa şi, desigur democraţia şi respectarea drepturilor omului. La conferinţa de presă a reprezentantului Comisiei Europene la Chişinău a fost prezent şi ministrul moldovean de externe Iurie Leancă. Ambasadorul UE la Chisinau, Dirk Schuebel a repetat ca Moldova are toate sansele ca „intr-un viitor nu foarte indepartat” sa fie candidata si chiar membra a UE. Diplomatul a raspuns cu aceasta afirmatie rugat fiind sa comenteze recentele declaratii ale democratului Marian Lupu. Presedintele Parlamentului si-a exprimat indoiala ca Moldova si-ar putea atinge telurile legate de integrarea europeana atit de repede cum promite guvernul. Relateaza Lucia Diaconu.

Dirk Schuebel spune că Moldova a realizat un progres considerabil în ultimii ani şi că acum s-ar afla cu un pas mai aproape de UE decît în 2009: „Dacă Moldova va continua procesul de reforme şi negocierile asupra diferitor înţelegeri cred că într-un viitor nu foarte îndepărtat Moldova va fi o candidată şi chiar o membră a UE,” a afirmat diplomatul european. Ambasadorul a mai spus că nu crede că UE nu ar fi interesată să ofere Moldovei o şansă. Asta după ce speakerul Parlamentului Marian Lupu afirmase legat de legea anti-discriminare că UE ar pune Moldovei condiţii pe care nu le poate onora în schimbul liberalizării regimului de vize.

„Subliniez încă o dată că o faceţi pentru voi înşivă şi asta nu este impus de UE. Aşa a fost înţelegerea dintre ambele părţi înainte de a lansa noi dialogul pentru vize în 2010. Chiar şi cele mai sceptice voci din UE sînt impresionate de cum sînteţi voi pregătiţi şi cum sînt tratate toate subiectele de către autorităţile moldovene,” a ţinut să precizeze Dirk Schuebel.

Legea anti-discriminare şi reforma Centrului Anticorupţie, ambele neadoptate încă de legislativ, sînt principalele obstacole care împiedică Moldova să treacă la faza a doua a negocierilor pe regimul facil de vize. Dirk Schuebel a amintit azi că dacă vrea să-şi atingă ţelurile, Moldova trebuie să-şi respecte angajamentele asumate.

Legea pentru combaterea discriminării este criticată nu doar de biserică şi organizaţii care pretind să reprezinte spiritualitatea ortodoxă. Faţă de acest document şi-au exprimat rezervele şi două partide din coaliţia de guvernare, partidul liberal şi cel democrat, pe motiv că legea ar consfinţi între alte criterii de discriminare şi pe cel al orientării sexuale.

Prezent la conferinţa de presă, Ministrul de Externe Iurie Leancă a lăsat însă să se înţeleagă că un compromis între partide şi cu instituţiile europene care insistă ca şi minorităţile sexuale să fie apărate de discriminare este aşteptat chiar în următoarele zile:

„Eu cred că sîntem foarte aproape de un deznodămînt, şi vreau să sper că de un deznodămînt fericit, astfel încît să putem să depăşim acest obstacol care a fost ridicat şi, din punctual meu de vedere, nu suficient de bine argumentat. Încă puţină răbdare şi pe parcursul zilelor următoare veţi vedea care sînt aceste formule de compromise pe care am reuşit să le negociem atît cu Comisia (Europeană) cît şi pe interior.”

Iurie Leancă a lăsat să se înţeleagă că a doua rundă de negocieri pentru liberalizarea vizelor va avea loc după ce va fi adoptat tot pachetul de legi convenit cu UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG