Linkuri accesibilitate

Parteneriatul strategic cu Rusia va căpăta o nouă calitate


Russia - Russian State Flag (R) and the Standard of the President of Russian Federation
Russia - Russian State Flag (R) and the Standard of the President of Russian Federation

Speakerul Marian Lupu despre perspectiva relaţiilor moldo-ruse după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin.


Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Marian Lupu crede că Moldova ar avea de cîştigat dintr-un parteneriat strategic cu Rusia şi că este în interesul national al Moldovei, la fel ca parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană sau Statele Unite. Interviul a fost realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce impact va avea asupra relațiilor moldo-ruse venirea lui Vladimir Putin la putere în Rusia?

Marian Lupu: ,,Eu aș pune accentul mai mult pe interesele pe care le are Republica Moldova în relațiile cu Federația Rusă, indiferent de guvernarea de la Moscova. În contextul rezultatelor alegerilor prezidențiale, urmează și încheierea procedurii de formare a noului cabinet de miniștri, lucru care o să ne permită să înregistrăm o nouă calitate și noi rezultate în parteneriatul nostru bilateral strategic.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă o nouă calitate în cooperarea moldo-rusă?

Marian Lupu: ,,Doi ani și jumătate - criză politică în Republica Moldova care a afectat și imaginea Republicii Moldova. Doi la mână: să nu uităm că și Federația Rusă a trecut prin procese politice electorale. Noi intrăm în condiții și în circumstanțe calitativ noi, care oferă posibilitatea să facem planuri, să elaborăm strategii de colaborare politică, economică, comercială pe termen mediu – asta și se referă la noua calitate a acestor relații.”

Europa Liberă: Dar o cooperare moldo-rusă reciproc avantajoasă la ce s-ar reduce?

Marian Lupu
Marian Lupu
Marian Lupu: ,,Trebuie să se bazeze pe principii de reciprocitate și pe principii de respect mutul și avantaje reciproce. Această colaborare trebuie să aducă beneficii ambelor parteneri. Este un principiu fundamental, pe care îl vom urma și în continuare. Dacă e să punctez foarte concret – pe noi ne interesează aspecte care vizează pe plan politic – avansarea în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, subiect cheie strategic pentru noi, unde Federația Rusă are de jucat un rol foarte important. Noi vorbim de promovarea de proiecte și programe de colaborare economică și investițională, noi vorbim de amplificarea schimburilor comerciale, fiindcă comerțul cu Federația Rusă este foarte important pentru Republica Moldova. Programe de protejare a concetățenilor noștri care muncesc la Moscova, diaspora moldovenească fiind mult numeroasă – deci, o jumătate de moldoveni care au plecat din țară lucrează în Federația Rusă. Nemaivorbind de programe de ordin social, umanitar, cultural.”

Europa Liberă: Chișinăul insistă tot mai mult pe un parteneriat strategic cu Federația Rusă. Din partea demnitarilor de la Moscova nu am auzit niciodată că și-ar dori un parteneriat strategic cu Republica Moldova.

Marian Lupu: ,,Îmi pare absolut firească această poziție. Noi când facem declarații, și pe drept le facem, fiindcă aceste declarații reprezintă interesul nostru național, de parteneriat cu Federația Rusă, integrarea europeană nu este altceva decât parteneriat strategic. Relațiile cu Statele Unite le-am anunțat parteneriat strategic. Să nu uităm că suntem țări de talie foarte diferită. Și dacă Federația Rusă pentru Moldova este partener strategic, dacă UE-ul este partener strategic, dacă SUA este partener strategic, asta nu ar însemna în mod automat că o țară mică, precum este Republica Moldova ar trebui în mod automat să se înscrie în lista statelor parteneri strategici pentru țările respective.”

Europa Liberă: Da, dar e un parteneriat strategic unilateral.

Marian Lupu: ,,Și ce vă jenează pe Dumneavoastră în acest sens? Ei ne privesc cu multă înțelegere, fiindcă un stat, o forță mondială, precum este Federația Rusă, dar v-am enumerat cel puțin încă două de aceiași talie. Eu gândesc că ei ar fi reacționat foarte straniu, dacă o țară ca Moldova ar spune că pentru noi acești parteneri nu sunt parteneri strategici. Asta ar fi mult mai straniu și nefiresc. E normal, fiindcă economia noastră, rezolvarea unor probleme de ordin economic, politic, securitatea energetică depind în cea mai mare măsură anume de acești parteneri strategici. De asta și sunt pentru noi parteneri strategici. De ce Chenia sau Burkina Faso pentru Republica Moldova nu sunt parteneri strategici? Fiindcă nu există dependențe, nu există interdependențe, nu există interese nici politice, nici economice.”

Europa Liberă: Domnule Marian Lupu, dar de ce domnul Putin ar vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea euro-asiatică mai degrabă decât în Uniunea Europeană?

Marian Lupu: ,,Orișicare stat, care reprezintă o forță geopolitică de talie mondială, are un asemenea punct pe agenda politicii externe. Și vreau să vă spun că Federația Rusă nu face excepție. Uniunea Europeană la fel are interesul de extindere, fiindcă având și acest proces de extindere este și zona de influență și zona de extindere a valorilor și politicilor europene. Statele Unite, cu toate că nu pune întrebarea de formări de uniuni, federații sau confederații, promovează exact aceeași politică – de atrage în raza sa de influență cât mai multe țări, unde are interes. Fix așa procedează și Federația Rus. Pentru Republica Moldova, noi trebuie să spunem un lucru, a fost vociferat de mine în cadrul întrevederilor din luna decembrie la Moscova, la summitul euro-asiatic, unde avem statut de observator, de altfel ca și Armenia. Exact aceeași situație o înregistrează și Armenia. Și ei, și noi am declarat că de fapt a fi membru într-o asemenea uniune mai întâi de toate trebuie să presupună prezența unor granițe comune a țărilor limitrofe. Noi nu suntem într-o asemenea poziție. Lucrul acesta ne indică la faptul imposibilității de a face parte dintr-o asemenea comunitate.”

Europa Liberă: Și dacă Moldova nu și-ar dori, poate deveni un stat șantajabil?

Marian Lupu: ,,În condițiile actuale nimeni nu poate să ne șantajeze la acest subiect, fiindcă între noi și țările care formează această uniune euro-asiatică este Ucraina. Nu este nici un fel de temei pentru presiuni. Iată de ce punem accentul și îl vom pune în continuare pe dezvoltarea unui parteneriat strategic bilateral. Cu atât mai mult că avem și o doua platformă – platforma CSI, care la fel poate să ajute și va ajuta în menținerea și dezvoltarea acestui dialog cu statele din această uniune, dar și cu multe alte state, care fac parte din arealul CSI.”

Europa Liberă: Când va avea Republica Moldova ambasador la Moscova?

Marian Lupu: ,,Sper că acest lucru se va întâmpla într-un termen foarte restrâns, fiindcă cazul funcției de ambasador la Moscova nu este un caz care poate să fie tergiversat. Noi avem nevoie de ambasador acolo. Discuțiile la acest subiect au început în cadrul consiliului Alianței. Vreau să vă spun că sunt discuții bune, constructive.”

Europa Liberă: Conform algoritmului, această funcție ar reveni PD-ului?

Marian Lupu: ,,Nu, noi nu vorbim de algoritm. Situația când posturile de ambasadori au fost partajate conform unor algoritme politice, și lucrul acesta s-a întâmplat prin 2009-2010, această practică ar trebui să fie încheiată. Trebuie să identificăm un profesionist, un diplomat de carieră, un om tare, un om puternic, unul cu cunoștințe foarte bune, care ar putea la cel mai înalt nivel să promoveze interesele Republicii Moldova la Moscova și să asigure o bună dezvoltare a relațiilor bilaterale.”
XS
SM
MD
LG