Linkuri accesibilitate

Finala „Eurovision” şi afacerile familiei Aliyev


Preşedintele azer, Ilham Aliyev, şi soţia sa, Mehriban Aliyeva, la deschiderea „Sălii de cristal”.
Preşedintele azer, Ilham Aliyev, şi soţia sa, Mehriban Aliyeva, la deschiderea „Sălii de cristal”.

„Sala de cristal” cu 20.000 de locuri, care va găzdui finala de la Baku, a costat aproape 140 de milioane de dolari.


Azerbaidjanul se va bucura de atenție internațională luna aceasta, când capitala Baku va găzdui finala concursului de muzică „Eurovision”, la care vor participa artiști din 40 de țări.

Evenimentul va fi găzduit de o sală de spectacole nouă, cu peste 20.000 de locuri, numită „Sala de cristal”, a cărei construcție a costat aproape 140 de milioane de dolari.

Serviciul azer al postului nostru de radio, în cooperare cu o organizație internațională de combatere a corupției (Organized Crime and Corruption Reporting Project) a descoperit indicii că în proiectul „Sălii de cristal” ar fi implicați cu afaceri membrii familiei președintelui azer, Ilham Aliyev.

În toate documentele oficiale se spune că firma care a construit sala este compania germană Alpine Bau Deutschland AG. Dar multe din echipamentele de pe șantier poartă inscripția Azenco. Alpine Bau spune că Azenco este un subcontractor, dar refuză să spună cum a ajuns Azenco să participe la proiect.

Reporterii Europei Libere au constatat că firma care controlează de fapt Azenco se numește ADOR și își are sediul într-o casă unde și-au avut domiciliul soția și fiicele președintelui Aliyev.

Coordonatorul finalei „Eurovision”, omul de afaceri și moderatorul olandez Sietse Bakker, a spus că nu are cunoștință de vreo implicare a familiei președintelui în construirea „Sălii de cristal”. Mai mult, Bakker spune că proiectul ar fi început înainte ca Azerbaidjanul să câștige ediția trecută a concursului, dobândind dreptul de a găzdui ediția de anul acesta. În realitate, ordinul președintelui Aliyev pentru construirea sălii a fost emis în iulie 2011, adică după concursul Eurovision din mai, anul trecut.

„Sala de cristal” nu este primul proiect care ridică semne de întrebare privind firma Azenco. Ea a participat și la construcția grandioasei Piețe a Drapelului, care a costat 38 de milioane de dolari.

Două treimi din cheltuieli au fost acoperite din Fondul de Rezervă al șefului statului, în baza unor decrete prezidențiale, iar încă o treime a fost plătită direct din bugetul de stat pe anul 2011. Un purtător de cuvânt al guvernului azer a refuzat să spună cum a fost aleasă firma Azenco drept partener în acel proiect.

Azenco a participat și alte proiecte finanțate de stat, mai puțin spectaculoase decât „Sala de cristal” sau Piața Drapelului, dar la fel de profitabile. Documentele oficiale arată că numai în 2010 a primit contracte în valoare de aproape 80 de milioane de dolari.

Azer Mehtiyev, expert independent din Baku, a spus Europei Libere că Azenco este un exemplu „clasic” de schemă prin care sunt sifonate veniturile uriașe obținute din vânzarea petrolului azer: „Proiectele de infrastructură mari, finanțate din vânzarea petrolului, sunt acordate mai ales companiilor care aparțin unor oficiali de rang înalt, a căror identitate rămâne de obicei secretă.”

Mehtiyev ne-a mai spus că este aproape imposibil să obții informații despre afacerile familiei prezidențiale din Azerbaidjan.

În 2004, conducerea de la Baku a adoptat o lege care obligă oficialii să-și declare veniturile – ale lor și ale membrilor familiei.

Mai mult, în august 2005 președintele Aliyev a ordonat cabinetului de miniștri să elaboreze un formular special, pe care oficialii urmau să-l completeze în termen de două luni. Dar formularele nu au apărut niciodată și nici un oficial nu a declarat nimic. Nu este limpede dacă președintele și soția lui, care este deputată, au completat vreodată vreo declarație de avere.

Administrația prezidențială de la Baku și web-site-ul primei doamne nu răspund la întrebări legate de avere.

Apropiata finală „Eurovision” va avea o legătură în plus cu familia președintelui azer: artistul ales să distreze publicul între melodii nu este altul decât ginerele lui Aliyev.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG