Linkuri accesibilitate

Transportatorii sunt decişi să declare grevă


Eugen Daţco: Transportul ilicit are protecţie, iar ministerul nu are argumente ca să nu majoreze tarifele.


Transportatorii cer autorităţilor să aprobe dublarea costului biletelor pentru călătoriile interurbane. Ei spun că fiecare kilometru parcurs de călător trebuie să-l coste pe acesta un leu… De cealaltă parte, ministerul de resort spune că transportatorii exagerează când se plâng de cheltuieli prea mari… În consecinţă, deasupra tuturora, freamătă ca un fel de pedeapsă posibilitatea unei greve. Eugen Daţco, directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, va fi, la această temă, interlocutorul nostru matinal.

Europa Liberă: Dle Daţco, transportatorii sunt în pragul unei greve pe care intenţionează s-o facă cât mai răsunătoare… dacă nu vor fi scumpite biletele … Neînţelegerile dintre ei şi autorităţi de fapt de unde pornesc?

Eugen Daţco: Neînţelegerile s-au început la începutul anului 2010, cu scumpirile majore care au avut loc pe piaţa de combustibili. Noi atunci am preîntâmpinat conducerea ministerului că este imposibil de efectuat transporturi la nivelul costurilor la bilete care erau stabilite la acel moment. Au trecut doi ani şi ceva şi în aceşti doi ani şi ceva, ministerul, motivând cu faptul că nu recunoaşte datele statistice care sunt prezentate nu a îndeplinit Hotărârea guvernului 1164 referitor la aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor, unde se prevedea în articolul 38 că ministerul e obligat anual să recalculeze tariful, iar în cazul în care pe parcursul anului revin majorări ale unor elemente importante care influenţează asupra costului, să recalculeze şi în decursul anului tariful, să-l aducă la rentabilitatea nu mai joasă de 5 procente. Cu părere de rău, toate încercările în baza unui dialog social de a rezolva problema, ajungând până la comisia tripartită, nu s-au încununat cu rezolvarea problemei. Şi astăzi transportatorii sunt într-o situaţie în care banii pe care ei îi acumulează de la transporturi nu acoperă nici jumătate din cheltuielile pe care le au ei pentru a efectua transportări calitative şi cu o garanţie pentru călătorii care urcă într-o unitate de transport.

Europa Liberă: Dle Daţco, dar ministerul, mă rog guvernul în general, teoretic, nu ia argumentele din pod. Atunci când refuză să satisfacă revendicările transportatorilor invocă anumite argumente. Cum răspundeţi acestor argumente? Citesc aici, de exemplu, că ministerul consideră că numărul călătorilor transportaţi este mult mai mare decât zic transportatorii, că ar exista fel de fel de venituri nedeclarate, ceva de genul acesta…

Eugen Daţco: Iată aici se încep şi toate problemele. Pentru că în afară de declaraţii, ministerul a avut posibilitate în doi ani şi jumătate să organizeze, împreună cu noi sau aparte, cu organele fiscului, cu alte organe de control, controale, ca să demonstreze clar, pe documente. Duceţi-vă la minister şi ridicaţi vreun document în acest sens. Veţi găsi doar acte de control care au fost organizate împreună cu noi pentru a micşora numărul transportatorilor care lucrează ilicit şi acolo se primea un autobuz-două unde se găsea câte un călător-doi fără bilete. Şi atunci veţi vedea că argumente care ne-ar putea demonstra şi nouă că nu noi suntem corecţi nu sunt. Numai se spune că voi sunteţi vinovaţi. Ministerul a primit o poziţie că el nu răspunde de nimic. Ministerul activează în actuala componenţă deja de trei ani de zile, conducătorii ar trebuie deja să răspundă, să aibă informaţii. La minister nu găsiţi nici o secţie, nici o persoană care s-ar ocupa cu analiza…

Europa Liberă: Ceea ce spuneţi sună foarte convingător şi bănuiesc că aţi invocat aceleaşi argumente şi în cadrul şedinţei guvernului, nu numai în cadrul dialogului bilateral cu ministerul. Care a fost reacţia?

Eugen Daţco: Astăzi avem o alianţa la conducere…

Europa Liberă: Trebuie să o luăm ca un motiv de fericire sau cum?

Eugen Daţco: Noi am primit asta ca motiv de fericire, că s-a înlocuit dictatura. Dar am ajuns la o situaţie când guvernul nu poate influenţa ministerul, iar ministerul nu doreşte. Şi noi cerem un organ oarecare în guvern care să fie arbitru şi să ne spună cine e vinovat. Noi ne-am adresat la minister cu cerere prealabilă, au trecut 30 de zile, nu am primit răspuns şi noi începem săptămâna aceasta pregătirile pentru a da ministerul în judecată. Nici un minister nu are atâtea dosare în judecată ca Ministerul Transporturilor.

Europa Liberă: Ceea ce pare neînţeles în toată povestea aceasta este de ce, într-o economie de piaţă, ministerul ar trebui să dicteze preţurile, de ce sunt ele reglementate de stat? Nu piaţa, nu preţul de cost ar trebui să fie în capul mesei?

Eugen Daţco: Aceasta este problema la care nu putem răspunde nici noi. Noi ne-am adresat la guvern de nenumărate ori, argumentând că astăzi concurenţa care este în transport – mai mult de 600 de companii efectuează transportul – practic transportul de stat este deservit nu de una, ci de două companii. Şi când am atins la conducerea comunistă, când le-am demonstrat că transporturile internaţionale trebuie liberalizate, acestea s-au liberalizat. S-a pus un preţ care a fost ţinut până acum pentru că acolo este Calea Ferată, este aviaţia, sunt alţi concurenţi care ne creează condiţii ce nu ne permit să majorăm tarifele. Şi la transporturile internaţionale sunt probleme mari, şi acolo se vor majora tarifele. Însă ele nu se majorează pentru că ei concurează între ei şi cu alte unităţi de transport. Calea ferată transportă călătorii la un preţ derizoriu, acolo toate principiile de concurenţă sunt încălcate, cheltuielile pe care le suportă la transportul călătorilor sunt acoperite prin transportul de marfă. Indiferent de toate adresările noastre la agenţia de concurenţă, nimic nu s-a rezolvat.

Europa Liberă: Dar care ar fi o înţelegere foarte clară a motivelor pentru care de exemplu ministerul, guvernul în general probabil, nu apleacă urechea la logica lucrurilor? Ce interes ar exista în acest sens?

Eugen Daţco: Vă lămurim. Noi câte alegeri am avut din 2010?

Europa Liberă: Sugeraţi că aici intervine politicul?

Eugen Daţco: În afară de politic, aici nu există nici un motiv.

Europa Liberă: Deci, dvs. sugeraţi că de fapt ministerul nu ar dori să supere lumea prin majorări pentru că arată urât sub aspect politic?

Eugen Daţco: Noi punem întrebarea: de ce dreptul de a mânca este mai presus decât dreptul de a te deplasa?

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Daţco, întrebarea pe care şi-ar putea-o pune un călător cu venituri modeste de salariat ar putea fi: de ce nu se renunţă la o activitate nerentabilă, dacă de 2-3 ani companiile lucrează în pierdere?...

Eugen Daţco: Închipuiţi-vă că lucraţi în domeniul transportului auto şi v-aţi procurat o unitate de transport pentru care aţi plătit undeva nu mai puţin de 15-20 de mii de euro. Această unitate de transport nu poate fi folosită la alte genuri de activitate. În republică sunt aduse 20 şi ceva de mii de aceste unităţi, pentru că lumea considera că în transportul auto sunt venituri fabuloase. Acuma aceste 20 de mii de unităţi de transport circulă prin republică, fiecare încearcă să-şi întoarcă cumva banii. Guvernul nu influenţează cu nimic asupra transportului ilicit şi în ultimii 3 ani transportul ilicit practic s-a triplat. Ei au posibilitatea, procurând combustibil ieftin din contrabandă, piese de schimb la piaţa neagră, lucrând cu bani cash, ei sunt puşi în condiţii cu mult mai favorabile decât cei care sunt obligaţi să lucreze pe rute regulate. El dacă azi nu are călători, el nu pleacă. Cel care circulă pe rută regulată, însă, are azi un călător: trebuie să pornească şi să ajungă la punctul final. Şi dacă circulă 3-4 călătorii pe săptămână, cu 3-4 călători, ai pierderi enorme. Astăzi combustibilul şi leafa şoferului nu acoperă veniturile pe care le aduc şoferii. Şi cât noi am insista ca ministerul să efectueze controale, cât nu le-am prezenta date statistice ale întreprinderilor, ministerul spune nu. Şi ne aduce exemple când a prins un şofer care lucrează ilicit.

Europa Liberă: Păi, cred că nu ar fi o problemă uriaşă ca să fie găsit acel şofer care lucrează în afara reglementărilor? Poate cu suportul transportatorilor care lucrează legal?

Eugen Daţco: În oraş, unde transportatorii sunt uniţi şi fiecare poate fi prins, e uşor, în oraş transportatori iliciţi nu sunt. În afara oraşului, iliciţii au protecţie.

Europa Liberă: La nivel local, sau despre ce fel de protecţie este vorba?

Eugen Daţco: La toate nivele există această protecţie.

Europa Liberă: Acum, dle Daţco, vă vom adresa o întrebare pe care colegul nostru Iulian Ciocan şi-a pus-o nu demult într-o tabletă: sunt gata transportatorii după majorare, dacă va exista această majorare, să nu umple autobuzele până la refuz cu pasageri luaţi de pe marginea drumului, pentru că toţi circulăm şi ştim ce se întâmplă pe drumurile Patriei?

Eugen Daţco: Vă dau un singur răspuns. Toate autobuzele pe care noi până la 2010 am insistat ca transportatorii să le procure, ca să se treacă de la microbuze la autobuze, stau la baze, veniţi să vi le arătăm că sunt nefolosite. Deoarece dacă microbuzul cu 19 locuri merge cu 6 pasageri sunt unele pierderi, iar un autobuz cu 40 de locuri dacă duce 6 pasageri sunt alte pierderi. Fiecare vede transportul auto în zilele de flux maxim…

Europa Liberă: Deci, sugeraţi că vom avea călătorii confortabile atunci când transportatorii vor activa şi ei în condiţii favorabile.

Eugen Daţco: Sigur. Pentru a procura unitatea de transport, pentru a veni venituri fără să alerge să prindă călătorul cât ar trebui să fie tariful? Şoferul are pus un salariu de 1.900 de lei, pe când pe ţară e 3.500 de acuma…

Europa Liberă: Foarte scurt, dle Daţco, veţi insista pe grevă dacă nu se vor soluţiona problemele pe care le doriţi soluţionate?

Eugen Daţco: Noi am întreprins toate măsurile pentru a nu crea călătorilor condiţii de disconfort, dar ministerul ne-a răspuns la toate negativ. Ei mizează pe transportatorii mici care încă se tem de minister, că vor rezolva problema prin intermediul acestor transportatori. Însă şi ei sunt puşi în situaţie de faliment, aşa că noi credem că ne vor susţine. Însă nimicind întreprinderile specializate, ministerul creează transportatorilor şi conducerii ţării în viitor mari probleme investiţionale. Pentru că în transportul auto nu va investi nimeni. Dar dacă vor veni investitori, vom avea ceea ce avem pe piaţa combustibililor – o să fie 3-4 transportatori care vor dicta toate condiţiile şi atunci nu-şi va aduce aminte nimeni de călător. Călătorii vor fi puşi în condiţii ca de piaţă: ai bani, ai plătit, nu ai bani, nu ai cu ce te deplasa…
XS
SM
MD
LG