Linkuri accesibilitate

„Am luptat şi am eliberat ca să câştigăm biruinţa.”


Grigore Armanov
Grigore Armanov

Grigore Armanov: Numai Cel de Sus va uni societatea.


Moldova se numără printre țările ai căror locuitori au luptat în al doilea război mondial de o parte și de alta a frontului: în Armata Română aliată cu Germania hitleristă și în Armata Roșie, care a înfrânt nazismul împreună cu aliații occidentali. Corespondenta noastră Alla Ceapai a stat de vorbă veteranul Armatei Roşii, Grigore Armanov, în vârstă de 87 de ani:

Grigore Armanov: „Pe mine m-au luat în 1944, aveam 20 de ani, un copil eram. Fraţii mei sunt morţi pe front la români, dar eu la români nu am slujit, eu la ruşi am slujit 6 ani şi am luptat până la sfârșitul războiului şi am ocupat Berlinul. La 9 mai, serjantul Igor Kantemirov a ridicat flagul la Reichstag şi s-o sfârșit războiul şi muzica a prins a cânta.”

Europa Liberă: Astăzi, pentru dvs., ce înseamnă ziua de 9 mai, ce semnificaţie are?

Grigore Armanov: „Ziua aceasta e cel mai scump praznic. Şi tineretul trăieşte din urma noastră, că noi am luptat, - nu am dormit, nu am mâncat, - şi am eliberat, ca să câștigăm biruinţa.”

Europa Liberă: De ce în Moldova fiecare sărbătoreşte în parte şi se creează o impresie că ar exista un conflict între veteranii care au luptat în armata română şi veteranii care au luptat în armata sovietică?

Grigore Armanov: „Aşa, vă explic, armata română a luptat cu nemţii împreună, până aproape de Moscova şi când Jukov, acel cu patru stele de aur a întors frontul înspre Berlin unii români au trecut şi au luptat cu ruşii. Două feţe, eu asta nu sufăr.”

Europa Liberă: Cum ar trebui astăzi să sărbătorim ziua de 9 mai, astfel încât ea să unească toată societatea şi aceste comemorări a victimelor să unească lumea?

Grigore Armanov: „Veterani deja au rămas puţini, număraţi pe degete, puţini au rămas. Şi o să unească societatea ştii cine? Acel de Sus.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG