Linkuri accesibilitate

Schimbăm politica externă a României? (Evenimentul zilei)


Un referendum nu l-ar mai feri de suspendare pe Băsescu (Adevărul)


Despre prezenta la Bucuresti, in a doua parte a zilei de azi, a premierului moldovean Vlad Filat informeaza Evenimentul zilei. Stirea, preluata dupa Agerpres, precizeaza ca Filat urma sa se intalneasca cu noul prim ministru roman Victor Ponta, alaturi de care si-a propus sa urmareasca finala de fotbal European de pe Arena Nationala din Bucuresti. Premierul de la Chisinau a sosit in Romania impreuna cu ministrul de externe Iurie Leanca, se mai arata in Evenimentul zilei.

Editorialul din Adevarul, semnat de Ion M. Ionita comenteaza o aluzie facuta de presedintele Traian Basescu la investirea noului guvern condus de Victor Ponta. Pomenind numarul de voturi obtinute in parlament, 284, Basescu a amintit de cei 322 de parlamentari ai opozitiei care au votat in aprilie 2007 pentru suspendarea sa din functie. Decizia parlamentara a fost atunci invalidata la referendum. Ion M. Ionita crede ca toata cariera de presedinte a lui Traian Basescu a fost marcata de acea data, dar si de cea de 6 mai 2010, cand seful statului a anuntat ca se vor taia salariile si pensiile. „Daca suspendarea l-a rupt de Parlament, masurile dure de reducere a veniturilor l-au indepartat de populatie”. Acum presedintele mai este cotat doar cu 10% popularitate, asadar un referendum nu l-ar mai feri de o eventuala suspendare – arata editorialistul de la Adevarul.

Un semnal de incurajare primeste guvernul format de Victor Ponta de la Alina Mungiu-Pippidi, comentator al ziarului Romania libera. Domnia sa observa unele dintre optiunile gresite ale premierului, mai ales la educatie, dar asaza totul intr-un context de fatalitate: „Care sunt sansele ca orice profesor din Romania pe care il faci ministru sa se dovedeasca plagiator? Raspuns: mari”. Constatarea se leaga de retragerea primei nominalizari si de suspiciunea de plagiat legata de ministru confirmat de Parlament. Totusi, pentru Alina Mungiu Pippidi guvernul Ponta n-a avut un inceput rau. A confirmat intelegerea cu Fondul Monetar International, asadar pesimismul nu ar fi justificat. Mungiu-Pippidi anunta ca, pentru ultima oara, intelege sa „puna umarul la formularea obiectiva si rationala a politicii publice din Romania”. O va face printr-o scoala de vara, pentru ca „aici e singura parte buna a celor sase luni (de pana la alegerile parlamentare): ele pot fi ca o scoala de guvernare”.

Adrian Patrusca, semnatarul editorialului din Evenimentul zilei, gaseste insa cel putin bizara optiunea lui Ponta pentru Andrei Marga la Ministerul de externe. Profesorul universitar clujean s-a grabit la audierea din parlament sa-si compare tara cu regimul lui Mussolini, i-a plasat pe liderii europeni, cu care umreaza sa colaboreze, sub competenta lui Vladimir Putin si a vorbit despre o „iesire din politica externa partizana”. „Schimbam politica externa” a Romaniei? se intreaba ingrozit comentatorul, taxand pana la urma toate aceste aparente „nazbatii” drept „chestiuni gravissime”.
XS
SM
MD
LG