Linkuri accesibilitate

Politica externă rămâne prerogativa lui Băsescu


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Se pare că preşedintele Traian Băsescu a convenit cu noul premier Victor Ponta cum să-şi împartă rolurile.


În România noul premier, social-democratul Victor Ponta, a dat de înțeles că sub guvernarea sa politica externă va rămâne mai ales apanajul președintelui țării. Relatează de la București, Sabina Fati:

Noul premier socialist al Romaniei, Victor Ponta a declarat ca nu-i neaga presedintelui rolul principal in politica externa, dupa ce Andrei Marga, minsitrul sau de externe a incercat sa conteste aceasta realitate, care nu este prevazuta foarte clar in Constitutie.

Totusi, prin traditie, in Romania postcomunista seful statului a fost cel care a dat liniile directoare ale politcii externe, dar fiindca deobicei presedintele si primul ministru proveneau din acelasi partid lucrurile erau mai simple. Este pentru a doua oara cind cei care indeplinesc cele doua functii cu greutate din poltica executiva a tarii provin din tabere diferite: prima convietuire a presedintelui Traian Basescu, provenit din PDL a fost cu premierul liberal Calin Popescu Tariceanu, iar acesta a incercat sa-i preia prerogativa de politica externa aproape cu forta, atunci cind l-a delegat pe minstrul apararii, tot un liberal, sa trimita in vara anului 2006, ambsadorilor occidetali acreditati la Bucuresti o scrisoare prin care anunta ca Romania isi retrage trupele din Irak, desi nu a existat in mod oficial o astfel de decizie.

Acum se pare ca Traian Basescu a convenit cu Victor Ponta, investit luni ca premier al Romaniei cum sa-si imparta rolurile. De altfel, dupa ce seful diplomatiei romane a facut inainte de instalarea sa o serie de declaratii exagerate referitoare la cit de competent este Vladimir Putin si cum liderii romani si europeni ar trebui sa-i preia modelul, astazi premierul Ponta a tinut sa sublinieze ca principalele prioritati de politica externa ale Romaniei ramin Uniunea Europeana, NATO si Statele Unite.

Potrivit Constitutiei presedintele Romaniei este reprezentantul statului roman si incheie tratate in numele tarii, negociate de guvern, ceea ce nu i-ar conferi o putere suficienta in trasarea liniilor directoare ale diplomatiei. Insa, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, presedintele Romaniei este cel care gireaza activitatile care privesc apararea tarii, securitatea nationala, dar si participarea in sisteme de aparare colectiva, aliante militare sau actiuni de mentinere a pacii.

Noul premier socialist al Romaniei incearca deci sa-si imparta cu presedintele Traian Basescu politica externa, astfel incit probabil ca Victor Ponta se va ocupa mai ales de afacerile europene si de reuniunile la nivel inalt care au loc la Bruxelles, iar seful statului de componenta strategica si de aparare, iar prima sa deplasare dupa schimbarea guvernului va fi la summit-ul NATO care va avea loc peste 10 zile in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG