Linkuri accesibilitate

Negocieri dificile pentru formarea guvernului în Grecia


În Grecia, partidul de extremă stânga Syriza continuă negocierile în vederea formării unui guvern de coaliţie, cu puţine şanse de reuşită. În alegerile de duminică, văzute drept un vot de protest împotriva măsurilor de austeritate financiară impuse de doi ani, Syriza a ieşit pe locul doi, iar liderul partidului ar fi trimis deja o scrisoare la Bruxelles, informând că Grecia nu se mai simte obligată să respecte acordul prin care a obţinut credite din partea Uniunii Europene.

Preşedintele comisiei europene şi preşedintele Uniunii au avertizat imediat Grecia că pune în pericol credibilitatea întregii zone euro. La Berlin, pe de altă parte, liderul opoziţiei social-democrate a pus actuala criză politică din Grecia pe seama inflexibilităţii cancelarei Angela Merkel, care ar fi impus un „dictat al austerităţii”.

Între timp, liderul partidului socialist PASOK a declarat, după consultări cu Syriza, că va fi rândul său să încerce formarea unui guvern de coaliţie – semn clar că şi Tsipras a eşuat în tentativa de a crea un nou guvern. Dacă şi PASOK eşuează, urmează consultări naţionale şi noi alegeri parlamentare.
XS
SM
MD
LG