Linkuri accesibilitate

Marian Lupu crede că legea nediscriminării este bună, dar sintagma „orientare sexuală” jigneşte tradiţiile creştine ale moldovenilor.


Zilele trecute, unul din cei trei lideri ai coaliției de guvernământ, democratul Marian Lupu, și-a exprimat dubii că obiectivele integrării europene – începând cu libera-călătorie, se vor putea împlini atât de repede cum promite guvernul. Ce fel de scepticism este acesta, veți putea afla din intervul acordat astăzi Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Sunt voci care acreditează ideea că Marian Lupu, dintr-un euro-optimist, s-a transformat într-un euro-sceptic. E adevărat?

Marian Lupu: ,,Categoric nu este adevărat. Marian Lupu, având o experiență de activitate cu Uniunea Europeană din 1992, am fost și rămân a fi un adept fidel al ideii de integrare europeană a Republicii Moldova. Nefiind niciodată euro-sceptic, am fost mereu euro-realist. Eu detest de fapt politicienii, fiindcă ei nu vin decât cu populism și cu inspirarea unor speranțe exagerate pentru oameni și pe această cale vin cu un mesaj eronat atunci când declară că peste un an, peste doi Republica Moldova o să fie membru la Uniunea Europeană. E o situație evident irealistă, fiindcă Republica Moldova trebuie să muncească foarte mult.”

Europa Liberă: Este Moldova un stat euro-conform?

Marian Lupu: ,,Nu, nici pe departe.”

Europa Liberă: De ce?

Marian Lupu: ,,Aceste criterii se referă la nivelul de dezvoltare economică, dezvoltare socială, funcționarea instituțiilor statului, politicile care sunt promovate. Este evident că Republica Moldova are foarte mult de muncit la aceste capitole pentru a deveni o țară euro-conformă. UE-ul pe an ce trece devine din ce în ce mai exigentă ca cerințe pentru următorii potențiali candidați de aderare.”

Europa Liberă: Există voință politică să fie promovate reformele și de ce impactul lor e atât de greoi?

Marian Lupu: ,,Noi ne facem așa-numitele teme pentru acasă, rezultatele nici nu pot să vină imediat. Să nu uităm că țările care aveau statut de stat candidat încă pe la mijlocul anilor 90 au avut de muncit vreo 10 ani de zile cel puțin ca să devină euro-conforme. La noi situația este și mai dificilă, e o muncă de durată pe care o facem.”

Europa Liberă: Comuniștii au spus că ei au pus baza euro-integrării, baza legislativă.

Marian Lupu: ,,Baza legislativă mai este încă în proces de formare. Din 2005 încoace într-adevăr euro-integrarea a fost declarată de autoritățile de atunci ca prioritate pentru politica externă și internă a țării. Este altă problemă: lipsa în Republica Moldova încă a unor capacități profesionale, intelectuale, administrative, care să asigure o promovare rapidă a acestor reforme.”

Europa Liberă: Am auzit declarația șefului statului, a domnului Timofti, care a spus că Republica Moldova ar putea adera la UE în 5-7 ani. Am auzit și alte declarații, care stipulează diferite perioade de aderare la UE.

Marian Lupu: ,,De fapt nu m-aș lansa în prea multe discuții, că acest lucru se va întâmpla, mă refer la aderare, în șapte sau în 10 ani. Agenda noastră nu trebuie să sufere schimbări, agenda europeană, care presupune acțiuni, reforme trebuie și în continuare să fie chintesența activității guvernării. Fiindcă Republica Moldova este interesată în a atinge acel nivel al standardelor de dezvoltare care să fie compatibile cu cele europene. Și în acel moment evident că Moldova va fi acceptată în calitate de membru al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar astăzi ce ne mai împiedică?

Marian Lupu: ,,Un mariaj, dacă e să facem o comparație în acest sens, depinde de voința celor două părți. Să nu uităm că UE-ul trece printr-o perioadă complicată. Fiindcă lărgirea foarte rapidă a UE, de la formula de 15 la 27 de state nu a rămas fără consecințe. Acum Europa își construiește propriile noi sisteme politice, administrative pentru a asigura eficiența propriei funcționări. La momentul actual ei au anunțat o pauză relativă în extinderea în continuare a UE, ca efect temporar, pentru ca UE-ul să dispună de timpul necesar ca să se modernizeze. Al doilea grup de factori este starea noastră de pregătire. Haideți să fim sinceri: Republica Moldova este încă o țară săracă, sărăcia este la un nivel foarte înalt. Deja este o mare problemă, fiindcă Uniunea Europeană nu are nevoie să accepte în componența sa încă multe state caracterizate de sărăcie, fiindcă acest lucru este o presiune suplimentară și economică, și financiară asupra UE. Ei vor parteneri care să se încadreze perfect în sistemul economic și social. Noi mai avem problema transnistreană nerezolvată. Un al doilea model cipriot pe cât de acceptabil este la moment pentru Uniunea Europeană? Există probleme în dezvoltarea agriculturii, în nivelul de dezvoltare a industriei, volumul de investiții, nivelul de educație și pregătire a cadrelor, protecția sănătății oamenilor și multe, multe alte domenii, unde noi trebuie să muncim. Ne apropiem de nivelul și standardele Uniunii Europene și pe această cale ne asigurăm accesul în UE.”

Europa Liberă: Și cât timp trebuie?

Marian Lupu: ,,Nimeni nu o să vă răspundă la o asemenea întrebare.”

Europa Liberă: De ce?

Marian Lupu: ,,Fiindcă există practici diferite. Să nu uităm că 10 ani în urmă condițiile de aderare erau mult mai ușoare. Pe an ce trece aceste condiții devin mai multe și mult mai dure.”

Europa Liberă: Cum vă explicați acest lucru?

Marian Lupu: ,,Este un proces firesc, fiindcă Uniunea Europeană însușește anumite lecții, trage niște concluzii. Integrarea noastră în Uniunea Europeană trebuie să fie un proces firesc, care să aducă avantaje și Republicii Moldova, dar să aducă avantaje și Uniunii Europene. Ultimele crize economice mondiale, care au lovit foarte puternic zona europeană demonstrează o schimbare de atitudine. Și din punctul meu de vedere această schimbare este foarte și foarte logică.”

Europa Liberă: Care sunt condițiile pe care le pune Bruxellesul Republicii Moldova pe calea euro-integrării?

Marian Lupu: ,,Sunt foarte multe.”

Europa Liberă: Acquis comunitar are 32 de capitole.

Marian Lupu: ,,Aceste 32 de capitole au de fapt zeci de mii de pagini. Haideți să facem deci concluziile respective.”

Europa Liberă: Legea anti-discriminare e sau nu e o condiție impusă de Uniunea Europeană pentru ca Republica Moldova să obțină abolirea regimului de vize?

Marian Lupu: ,,Da, se înscrie și acest proiect de lege.”

Europa Liberă: Și șansa ca Republica Moldova să adopte această lege?

Marian Lupu: ,,Legea ca atare este o lege cadru, una foarte bună, care fixează principii de ne-discriminare în contextul angajării în câmpul muncii, accesul la servicii medicale, servicii educaționale, servicii publice, transport, servicii juridice și multe alte lucruri. Precum se discută un an deja și ceva, există un singur punct vulnerabil cu referință la drepturile minorităților sexuale. Sintagmele care jenează societatea, fiindcă vin în contradicție cu norme creștinești și niște tradiții naționale seculare, ele trebuie să fie evitate. Există formule elegante, logice, bine gândite, care permit ca acest proiect de lege să fie adoptat. S-a găsit un asemenea compromis, acum în Parlament vom aștepta acest proiect de lege. Vom asigura discuții largi la acest subiect și acest proiect de lege în formula lui optimală va fi adoptat de Parlament.”

Europa Liberă: În cât timp?

Marian Lupu: ,,Mă miră puțin că până acum, suntem în ziua de 9 mai, acest proiect de lege nu a intrat în forul legiuitor. Nu vreau să cred că acest lucru este un lucru special, ca proiectul să fie prezentat pe ultima sută de metri și să ne anunțe Executivul că avem la dispoziție trei zile, fiindcă lucrul acesta ar fi fost chiar urât de tot. Parlamentul nu este o mașinărie de vot. Însă chiar dacă se va întâmpla ca acest proiect de lege va fi prezentat pe ultima sută de metri, corpul de deputați suntem pregătiți deja cu formulele necesare, cu variantele necesare ca rapid unde trebuie să aplicăm, dacă va trebui, modificările necesare și să adoptăm acest proiect de lege. Eu sper mult că acest proiect va veni într-o asemenea formă deja de la Guvern.”

Europa Liberă: Ar accepta sau nu Parlamentul demisia Guvernului în caz că legea anti-discriminare nu este votată în Legislativ?

Marian Lupu: ,,Aceasta nu este practica cea mai bună, fiindcă vine să demonstreze un fel de confruntare. Cea mai bună soluție ar fi ca noi să ajungem la varianta de compromis care să fie adoptată. Fiindcă asemenea lucruri de asumări de responsabilitate ar însemna de fapt o presiune. Pentru mine ar fi puțin straniu și ridicol atunci când o parte din această majoritate politică, pe care am format-o noi împreună, vine cu presiuni sau cu ultimatumuri pentru cealaltă parte a aceleiași majorități parlamentare. Asta ar fi, cred, un caz la limită, care ar demonstra mai mult incapacitatea noastră de a munci, decât bunul parteneriat.”

Europa Liberă: Dar admiteți varianta unei legi ordinare în locul unei legi organice?

Marian Lupu: ,,Mai puțin contează că e lege ordinară sau lege organică – ele au caracterul de acte normative, care sunt obligatorii pentru executare. Că-i ordinară lege, că-i organică sau că e hotărâre de Parlament practic nu are nici o importanță.”

Europa Liberă: Admiteți ca Bruxellesul să zică: din moment ce ați adoptat legea nu așa cum v-o cere Uniunea Europeană șansa de a obține liberalizarea regimului de vize se amână?

Marian Lupu: ,,Trebuie să avem o deplină armonie de substanță și conținutul legii. Fiindcă scopul nostru nu este de a copia legi de la țară la țară. Fiecare țară își are specificul său. Eu sunt mai mult ca sigur că Uniunea Europeană a respectat și respectă caracterul suveran și independent al fiecărui stat, inclusiv și al statului Republicii Moldova. Și îmi exprim deplina convingere că vom fi în capacitatea de a găsi formula optimală. Mai ales că Republica Moldova dispune de o diplomație puternică, profesionistă, care a știut și va ti în continuare să apere și să promoveze interesul național, pe de o parte, și pe de altă parte să promoveze procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Mai rămâneți la ideea că până la finele anului 2012 nu există nici o șansă ca Moldova să obțină acest regim liberalizat de vize?

Marian Lupu: ,,Exprim mari rezerve că șase luni de zile va fi o perioadă suficientă pentru a asigura punerea în aplicare calitativă a acestui mare pachet de legi, pe care Guvernul l-a elaborat și Parlamentul l-a adoptat până acum.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG