Linkuri accesibilitate

„Noi nu sîntem o oază”


Nicolae Negru: „avem nevoie acum de măsuri economice, de adevăr pur şi simplu, de discuţii oneste, sincere.”


Criza datoriilor publice doboară tot mai mulţi actori politici europeni care au văzut în politicile de austeritate o soluţie. Veştile proaste din Uniunea Europeană par să anunţe vremuri de criză tot mai grele sau, cel puţin, imprevizibile. Cu faţa spre ele, ce poate sau ce ar trebui să poată guvernarea de la Chişinău pentru a feri Republica Moldova şi cetăţenii ei de efectele unei eventuale noi crize devastatoare? Vom discuta în această dimineaţă cu scriitorul şi comentatorul Nicolae Negru.

Europa Liberă: Aşadar, dle Negru, cum spuneam şi la începutul acestei emisiuni, tot mai mulţi susţinători aprigi ai măsurilor de austeritate, ca soluţie a crizei la nivel european, par să pice în faţa unor alegători mai mult sau mai puţin furioşi sau chiar cu reacţii extremiste, în unele cazuri. Guvernările se văd chemate să-şi sporească vigilenţa în faţa unor incertitudini sau tendinţe cu efecte economice proaste tot mai vizibile în UE. Revin vremuri grele într-adevăr, cum avertizaţi în ultimul editorial al dv. pe care l-am citit?

Nicolae Negru: „Vremurile grele au şi venit, în Europa şi la noi unde întotdeauna au fost vremuri grele. S-ar putea să fie şi mai grele – asta am vrut eu de fapt să spun în articolul pe care l-am publicat. Aceste tendinţe se manifestă în economia noastră, creşterea economică încetineşte şi nu o spun eu, ci economiştii. „Realitatea economică”, o publicaţie editată de „Expert Grup”, constată că remitenţele, ritmul fluxurilor încep să scadă şi s-ar putea să avem probleme şi cu bugetul. Veniturile în buget nu sunt colectate la timp, aşa cum s-a planificat. Deci, cred că guvernarea trebuie să facă ceva, să ia anumite măsuri. La aceasta mă refeream.”

Europa Liberă: Se vorbeşte despre relansarea crizei datoriilor suverane, iar unele ţări, slăbite deja rău, par să se alinieze ruşinate, aş spune chiar, sau disperate după ajutorul promis de parteneri mai puternici. Voi relua aici o întrebare din cel mai recent editorial al Dvs.: „Cum stă R. Moldova la capitolul economic şi social şi ce concluzie ar trebui să tragă guvernarea AIE din criza europeană?”

Nicolae Negru:
„Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să recunoască că există o criză economică, cel puţin să recunoască că începe să se manifeste o criză. Anumite tendinţe care se observă în Europa nu pot să nu ne influenţeze, că noi nu suntem o oază. Adică să ţină cont de trista experienţă a guvernării comuniste, care lansa declaraţii triumfaliste, că noi ne aflăm pe o insulă, că pe noi nu ne paşte criza şi pe urmă s-a dovedit că avem 8 miliarde deficit bugetar. În cazul de faţă eu cred că cel mai bun lucru ar fi guvernarea să recunoască că avem probleme şi să înceapă să discute aceste probleme în societate, în Alianţă. Discuţiile pe care le vedem noi azi pur şi simplu sunt ridicole. Discutăm lucruri mărunte, cuiva nu i s-a dat un post… Desigur funcţiile sunt importante, dar sunt lucruri mi importante de discutat.”

Europa Liberă: Mesajele radicale, populiste, chiar extremiste par să se bucure de o cerere tot mai mare în majoritatea ţărilor europene. Nu trebuie să ai fler nemaipomenit ca să observi nemulţumiri tot mai mari şi în R. Moldova care îngraşă popularitatea stângii. Dvs. ce pericole întrezăriţi în acest sens pentru R. Moldova?

Nicolae Negru:
„Tocmai pericolele pe care le observăm în Europa. Franţa, iată poftim Grecia – au venit la putere partidele extremiste, iar partidele care şi-au asumat anumite angajamente în faţa UE iată au scăzut de mai mult de două ori. Au mandate de două ori mai puţine în Parlament, nu pot să formeze guvernul. Sunt şi ele responsabile, evident, pentru că în goană după alegători au cheltuit din buzunarul statului mai mult decât erau bani acolo şi au fost nevoiţi să se împrumute.

S-ar putea ca şi noi să păţim acelaşi lucru dacă nu vom privi adevărul în faţă, dacă nu vom recunoaşte că avem nişte probleme, dacă vom cheltui mai mult decât se cuvine, mai mult decât avem venit, cât ne permite punga. Şi atunci apar anumiţi salvatori ai naţiunii care spun că au soluţii. Dar de fapt nu au soluţii. Soluţia e să nu cheltuim mai mult, adică să trăim după mijloacele de care dispunem. Să punem economia pe roate – asta e soluţia de fapt.”

Europa Liberă: Ca să revenim la ce spuneaţi referitor la modul în care guvernarea precedentă a făcut faţă crizei, în ce măsură „jocul” cu „uite criza, nu e criza”, cum s-a procedat în timpul guvernării comuniste, la primul val al crizei, mai poate fi o miză a politicienilor? E foarte greu să spui alegătorilor adevărul, pentru că imediat eşti sancţionat, aşa cum se întâmplă chiar în clipele acestea în ţările despre care vorbeaţi.

Nicolae Negru:
„Asta e că într-un fel trebuie să recunoşti că nu ai procedat corect. În afară de asta, trebuie să te manifeşti foarte bun în faţa alegătorilor. E ca un drog: împrumuţi tot mai mult ca să dai alegătorilor ca să te aleagă şi să te realeagă. Eu cred că un politician onest nu trebuie să se amăgească pe el şi nu trebuie să amăgească alegătorii. Trebuie să spună cinstit, onest cum este situaţia şi ce măsuri se cer. Noi avem nevoie acum de măsuri economice, noi avem acum nevoie de adevăr pur şi simplu, de discuţii oneste, sincere, ceea ce nu vedem Asta mă îngrijorează şi în cazul de faţă, dacă nu luăm măsurile necesare, dacă ne amăgim pe noi şi amăgim alegătorii, putem veni mâine - poimâine să ne pomenim şi noi în situaţia în care s-a pomenit Grecia. Ca partidele care se află acum la guvernare să nu nimerească în Parlament.”

Europa Liberă: Din punctul dv. de vedere, are clasa politică de acum suficientă perspicacitate ca să găsească soluţiile cele mai bune? Sau va prefera să se facă că, iată cum spune centrul de stat meteorologic, plouă, plouă şi tot nu plouă…

Nicolae Negru:
„Eu cred că există politicieni oneşti, avem experţi, economişti, pot fi găsite anumite soluţii. Iată FMI, care, de altfel, ne avertizează şi el că există anumite probleme în economia Republicii Moldova, că trebuie aceste probleme rezolvate. Avem probleme cu veniturile, trebuie să facem ceva în acest sens.”

Europa Liberă: Că se consumă mai mult decât câştigăm oficial…

Nicolae Negru:
„Noi consumăm din păcate puţin. Asta e problema. Dar problema e că veniturile sunt puţine, ceva nu funcţionează. Veniturile sunt puţine pentru că muncitorii care lucrează peste hotare trimit tot mai puţin din cauza crizei care bântuie în Europa. Pe de altă parte nu am pus bine pe roate economia, nu funcţionează cum se cuvine, practic noi nu avem economie. Veniturile noastre vin de la vamă mai mult, nu de la impozite pe venit, adică nu de la veniturile pe care le obţin companiile, întreprinderile.”

Europa Liberă: Totuşi, pe acest fundal, cât de probabilă vi se pare consolidarea euroscepticismului sau chiar a euro-ostilităţii în mediul moldovenilor, mai ales că şi unii politicieni au grijă deja să-şi schimbe tonalitatea vocii cu care au cântat până acum?

Nicolae Negru:
„Există acest pericol, fiindcă dacă nivelul de trai va scădea, dar nu mai are unde scădea, asta am vrut eu să spun de fapt. Dacă acest nivel foarte scăzut va scădea în continuare, desigur că euroscepticismul se va accentua, sigur că sirenele care ne ademenesc pe noi în altă parte, să ne reorientăm, vor suna şi mai ademenitor pentru populaţia Republicii Moldova şi atunci clasa noastră politică chiar că va avea o problemă foarte gravă de credibilitate şi vom asista, putem spune, la un colaps al iluziilor proeuropene şi partidele proeuropene vor suferi un fiasco, ceea ce niciunul dintre noi cred că nu ne dorim.

Europa Liberă: Dle Negru, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG