Linkuri accesibilitate

„Lefuri de milioane, deturnate la Colegiul de Vinificaţie” (Adevărul).


Despre sărbătoarea de astăzi, ziarele scriu în tonalităţi diferite, precum diferite sunt şi viziunile asupra acestei sărbători. „Adevărul” le dedică articolul de fond veteranilor şi observă, printre altele, că atunci „când în Est soldaţii mărşăluiesc în pas cadenţat pentru a marca victoria asupra fascismului, iar în Vest oficialii ţin discursuri despre Ziua Europei, prinşi la mijloc, veteranii moldoveni îi mulţumesc încă o dată lui Dumnezeu că au scăpat cu viaţă din război”.

Moldavskie Vedomosti” apelează la o retorică utilizată de obicei în fosta URSS: „Ea este călcată în picioare de spioni-transfugi, istoricii-renegaţi, politicienii rataţi, precum şi acoliţii lor cinici şi lacomi. Dar ea trăieşte. Memoria despre acea faptă eroică. Anume ea dă puterea de a trăi celor care 67 de ani în urmă a zdrobit monstrul fascist şi nu a permis ca popoarele şi naţiunile să fie transformate în material pentru testări, în inventar de lucru şi materie primă pentru producerea săpunului”, scrie autorul.

Un alt articol din „Adevărul” vizează un control financiar efectuat la Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Stăuceni care ar fi depistat că şefii instituţiei plăteau fictiv salarii unor „suflete moarte”. „Lefuri de milioane, deturnate la Colegiul de Vinificaţie”, este titlul acestui articol.

„Partidele vor fi ajutate din contul alegătorului”, apreciază „Moldavskie Vedomosti”. „Partidele politice au în faţă perspectiva de a fi întreţinute de la buget. În schimb, lor li se va cere să raporteze cinstit despre venituri şi cheltuieli, precum şi să promoveze femeile în funcţii elective. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de experţi moldoveni şi străini sub egida Consiliului Europei la recomandarea insistentă a GRECO (Grupul ţărilor împotriva corupţiei”), notează autorul.

„Povestea succesului” se rostogoleşte spre eşec”, apreciază autoarea altui articol din „Moldavskie Vedomosti”. „Nu a trecut nici un an de când Moldova a fost numită „ţară – poveste de succes, iar primele semne ale crizei din Europa pot pune la îndoială toate realizările anterioare. Succesul s-a dovedit a fi şubred”, apreciază autoarea. „Reprezentanţii FMI sunt foarte îngrijoraţi de faptul că în Moldova consumul creşte mai repede decât volumul transferurilor de la migranţi. Potrivit experţilor FMI, această situaţie este explicabilă prin creşterea plăţilor „în plic” şi eschivării de la de la plata impozitelor”.

„Moldova este ameninţată de un colaps în transport”, titrează publicaţia „Panorama”. „Conducătorii companiilor care efectuează transportarea pasagerilor au avertizat guvernul că, dacă nu li se va permite să majoreze tarifele pentru călătorii cel puţin cu 20-25%, în ţară vor începe greve în masă”, menţionează autorul. În articol, în care se analizează starea de acum a transporturilor, se mai precizează că în 2011 circa 12 milioane de pasageri au călătorit cu transportul auto în Moldova, adică în medie un cetăţean a călătorit de trei ori pe an, în timp ce în ţările dezvoltate – poate ajunge şi la zece ori.

„Lui Filat i s-a cerut să-şi precizeze orientarea”, se menţionează într-o depeşă din „Panorama”. „Organizaţia Pro Ortodoxia constată că în conducerea Moldovei a rămas doar un politician care stă pe poziţii homosexuale. Potrivit opiniei reprezentanţilor acestei organizaţii, este vorba de premierul Vlad Filat”, se menţionează în articol. Liderul organizaţiei, Ghenadie Văluţă, este citat lăudându-i pentru opoziţia sau reţinerea faţă de proiectul Legii antidiscriminare pe comunişti, pe liderul liberal Mihai Ghimpu şi pe liderul PD Marian Lupu.
XS
SM
MD
LG