Linkuri accesibilitate

Richard Lugar eliminat din cursa pentru un nou mandat în Senatul Statelor Unite


Senatorul Richard Lugar
Senatorul Richard Lugar

Surse republicane arată că senatorul Richard Lugar pare să fi subestimat dificultatea competiției.


Dupa 36 de ani in Senatul american, unul dintre politicienii americani dedicati politicii externe, Richard Lugar a fost infrint in preliminariile republicane pentru Senat. Ce s-a intimplat cu Lugar? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La 80 de ani, Richard Lugar este una dintre cele mai respectate voci din Statele Unite, in chestiuni de politica externa. In calitate de lider al minoritatii republicane din Senat, Lugar a cooperat in ultimii ani cu colegul democrat, John Kerry pentru ca in politica externa, cel putin, sa existe spirit bipartizan.

El este co-autorul unor proiecte de lege importante care au asigurat o tranzitie mai lina si in siguranta, de la razboiul de rece la perioada care a urmat. Este greu de crezut ca un astfel de om de stat poate pierde alegeri in propriul partid, dar asta este realitatea acestei perioade in care nu doar in Statele Unite dar si in Europa, mesajele populiste cistiga teren, pe fondul crizei economice.

Richard Murdock, cel care l-a invins pe Lugar in Indiana, este responsabil cu finantele statului, extrem de conservator si sprijinit de miscarea Tea Party. Intr-o declaratie data publicitatii dupa infringere Lugar a aratat „Sper ca Richard Murdock sa cistige in noiembrie pentru ca republicanii se obtina majoritatea in Senat”. Dar Lugar a adaugat ca daca nu-si modifica abordarile, Murdock nu va face mare lucru in forul legislativ.

Impreuna cu Orin Hatch, Lugar este membrul cu cea mai mare senioritate in Senatul american. Acum el a fost infrint de dreapta propriul sau partid cum a fost cazul in 2010 si cu alti colegi intre care Lisa Murkovski, in Alanska; Bob Bennett in Utah; Arlen Specter in Pennsylvania. Surse republicane arata ca senatorul Richard Lugar pare sa fi subestimat dificultatea competitiei.

Murdock l-a atacat pe Lugar pentru anumite voturi dar si pentru prietenia sa cu Barack Obama care, pe vremea cind era senator, l-a insotit pe Richard Lugar intr-o calatorie in Rusia, Ucraina si Azerbaijan. La revenirea din acea calatorie Obama declara „Oricine l-a insotit pe senatorul Lugar intr-o calatorie in strainatate stie ca este privit oriunde se duce ca o vedeta”. Dar prestigiul international al lui Lugar nu si-a gasit ecou, in aceasta campanie, acasa, in Indiana. Opozitia l-a acuzat ca nu locuieste in stat, ci la Washington de mult timp si ca s-ar fi indepartat, de-a lungul anilor, de alegatori.
XS
SM
MD
LG