Linkuri accesibilitate

Transportatorii ameninţă cu proteste


Ministerul respinge solicitarea de a dubla preţul călătoriilor interurbane ca nejustificată.


Transportatorii cer dublarea costului pentru călătoriile interurbane. Ei spun că pentru a-şi putea acoperi cheltuielile costul fiecărui kilometru parcurs trebuie să fie de aproape un leu pentru fiecare călător. Solicitarea transportatorilor a fost făcută astăzi în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii de la ministerul transporturilor şi infrastructurii drumurilor. Ministerul însă respinge solicitarea de a majora tariful considerând-o nejustificată, fiindcă cheltuielile transportatorilor sunt mai mici decât cele declarate de ei, iar numărul calatorilor transportaţi este mult mai mare decât zic transportatorii. O relatare de la Alla Ceapai:

Veaceslav Găină director la o întreprindere de transport spune că nu poate angaja şoferi din simplu motiv că nu le poate achita salariu, fiindcă preţul mic al biletului de călătorie aduce încasări foarte modeste:

„Preţurile s-au ridicat la tot, chiar şi la produsele de primă necesitate pâine şi lapte. Motorina costă azi 16, 47 de lei, cunoaştem cât costă piesele, schimbul uleiului şi celelalte, însă din păcate transportul a rămas unicul la ce nu s-a schimbat tariful. Măcar o minimă majorare este necesară, fiindcă în caz contrar nu vom avea posibilitate să activăm mai departe.”

Mai mulţi transportatori se plâng că au datorii enorme de care nu pot scăpa ani la rând şi asta îi aduce în pragul falimentului. Printre aceştia este şi Grigore Bulgaru director la o firmă de transport din Anenii Noi:

„Am o datorie pentru această lună de 183 de mii de lei, bani cu care am procurat motorină, pe care eu nu am să o pot achita. Ultimii zece ani nu se procură o maşină, un autobus nou. Mașinile din 83 se exploatează, deja au o vârstă mai mare decât feciorii mei.”

Alţi transportatori, printre care şi Nicolae Chilchici de la baza de transport din Leova, spun că deşi multe rute sunt nerentabile nu pot renunţa la ele, pentru că asta ar însemna să lase oamenii de la sate fără transport:

„Biletul de la Leova până la Filipeni - distanţa de 9 km este 2,7 lei, pe un drum care este sub orice critică. La 36 de călători încasarea totală este de 90 de lei şi autobuzul se întoarce înapoi fără călători. Explicaţi-mi, vă rog, cum în situaţia asta poate activa un transportator?”

„Nu numai este aici la dvs. la Leova – Filipeni este problema, practic în toate suburbiile această problemă există, de aceea în cod este prevăzut ca noi rutele să le eliberăm profitabile şi neprofitabile,” a explicat viceministrul transporturilor Boris Gherasim, precizând că fiecare întreprindere care deserveşte curse în pierderi, va avea şi curse profitabile.

Încercarea viceminstrului de a enumera şi alte măsuri pe care ministerul transporturilor le-a întreprins pentru a soluţiona problemele din ramură a provocat replici din partea transportatorilor:

„Stimaţi colegi eu primesc critica, primesc durerile pe care le împărtăşiţi, noi cu dvs. împreună trebuie să găsim varianta optimală, propunerile care au fost date pentru majorarea tarifelor pînă la 80 -90 de bănuţi eu cred că nu sunt reale,” a continuat viceministrul după ce spiritele s-au calmat.

Eugen Daţco preşedintele Uniunii Transportatorilor şi a Drumarilor, a anunţat că dacă şi ministrul transporturilor va refuza solicitarea de a majora costul călătoriilor transportatorii vor anunţa proteste:

„Lasă să iasă să ceara salariu, că la noi, la transport, şoferul primeşte nu mai mult de 1900 de lei. Asta este imposibil ca şoferul care este responsabil de călători şi lucrează 10-12 ore pe zi să primească aşa leafă.”

Transportatorii au anunţat că la 22 mai se vor întâlni şi cu premierul Vlad Filat, iar dacă nu li se va face dreptate vor organiza o grevă generală. Ultima majorare a tarifelor pentru călătoriile interurbane a avut loc în ianuarie 2009.
Previous Next

XS
SM
MD
LG