Linkuri accesibilitate

Guvernul Ponta sub lupă (EvZ)


O premieră în România: un guvern remaniat înainte de a fi investit (revista 22)


Editia electronica a ziarului Romania libera informeaza printr-o stire despre intentiile noului presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in legatura cu Transnistria. Ele sunt cuprinse intr-un decret, in care se decide continuarea eforturilor de a gasi o solutie in acord cu suveranitatea, integritatea teritoriala si neutralitatea Republicii Moldova. Ar fi vorba de un statut special pentru Transnistria. Acelasi decret, mai precizeaza Romania libera, stabileste ca se vor cauta pe mai departe solutii pentru rezolvarea conflictului din Nagorno Karabah, precum si ca Rusia va contribui la dezvoltarea Republcii Abhazia si a Republicii Osetia de Sud ca state democratice.

Ziarele din Romania trec prin sita noul guvern condus de Victor Ponta. Dintre ministrii nominalizati, premierul a fost deja nevoit sa retraga doi inca inainte de votul parlamentului. Situatia este incadrata delicat de Raluca Alexandrescu, de la revista 22, la „probleme de imagine”, in timp ce in acelasi saptamanal Andreea Pora vorbeste despre o premiera in Romania: un guvern remaniat inainte de a fi investit. Sorin Ionita pune in Evenimentul zilei sub lupa fiecare ministru cu probleme in CV. Argumentele sunt expuse in articol si sunt relevante pentru cunoscatorii scenei politice romanesti. Ceea ce mai observa Ionita este ca nu exista nicio reactie din partea celor care protestau in ianuarie in Piata Universitatii, si nici din partea centralelor sindicale, desi indignarile lor, adresate pe atunci guvernului democrat liberal condus de Emil Boc, gasesc temei si in progrtamul anuntat de Victor Ponta.

Mai putin critic este Liviu Antonesei, in Adevarul, care subliniaza alte doua elemente in premiera: schimbarea culorii politice a guvernului in timpul ciclului electoral si, doi, coabitarea presedintelui cu un guvern provenit din opozitie. Antonesei considera ca guvernul alcatuit de social-democratul Victor Ponta nu contine personaje foarte controversate si ca, in fond, are cam aceeasi misiune ca si precedentul cabinet, condus de Mihai Razvan Ungureanu. Problema I se pare a fi in spatele lui Ponta, unde personaje politice compromise, precum social-democratul Adrian Nastase si conservatorul Dan Voiculescu, citam, „par muscati de streche”, adica ies in scena insistent, nechemati, riscand sa boicoteze proiectul politic al noului prim-ministru. Vu-ictor Ponta, il citam pe Liviu Antonesei, ar trebui sa le dicteze „ciocul mic” – parafraza la o replica de acum celebra rostita in parlamentul Romaniei in urma cu cativa ani.

Tot in Adevarul, George radulescu scrie despre lipsa de speranta din societatea romaneasca, unde si politicienii si populatia par sa traiasca de azi pe maine, preocupati doar de supravietuire. Cabinetul Ponta si-ar fi factu socotelile strict cat sa reziste pana la toamna, cand sunt alegeri legislative. Nicio sansa deci, arata comentatiorulm, sa se depaseasca obiceiul dezastruos de a continua ce a facut bun guvernul anterior. Ingroparea proiectelor incepute de altii este sport national, dupa cum adversarii politici sunt aici intotdeasuna dusmani, se mai arata in Adevarul.
XS
SM
MD
LG