Linkuri accesibilitate

Un incident nefericit sau neglijenţă criminală?


Un tânăr fotbalist moldovean de 16 ani moare pe teren la Orhei pentru că nu exista o ambulanţă care să-l ducă în timp la spital.


Un adolescent despre care medicii spun că era perfect sănătos a decedat zilele trecute pe un teren de fotbal în urma unui stop cardiac, în cadrul unui meci jucat în plină amiază cu 30-32 de grade în termometre şi în lipsa unei ambulanţe care să-l ducă de urgenţă la spital. Liliana Barbăroşie relatează:

Elena Palanciuc, medicul-şef al spitalului raional Orhei, unde băiatul a ajuns în comă profundă, spune că-i este dificil să se pronunţe dacă o intervenţie rapidă a unui medic specializat în cazuri de urgenţă la faţa locului i-ar fi putut salva viaţa adolescentului de 16 ani. Dar că un astfel de meci în condiţii de arşiţă urma să fie amânat, Elena Palanciuc este absolut sigură:

„Exclus. Noi nici lucrătorii noştri nu-i expunem la aşa ceva. Avem ordinul ministrului sănătăţii unde este indicat că în cazul temperaturilor înalte angajaţii care lucrează sub razele directe de soare au un regim de lucru diferit – dimineaţa şi seara. În orele pic nici ei nu lucrează. Dar aici un meci de fotbal la ora 14.00 cu 32 de grade în termometre… Din ce am aflat, nici apă nu aveau acolo la faţa locului. De ce l-au programat la 14?”

În relatările din presa locală au sunat informaţii precum că organizatorilor li s-a solicitat contramandarea meciului din cauza arşiţei, însă aceştia nu au luat în seamă aceste recomandări. La fel, un post de radio de la Orhei a afirmat că medicul echipei pentru care juca tânărul, prezent la faţa locului, s-ar fi pierdut cu firea, iar ambulanţa ar fi întârziat prea mult, motiv din care fratele băiatului a fost nevoit să-l ducă personal la spital pe tânăr cu maşina sa. Elena Palanciuc afirmă că administraţia raionului a pornit o anchetă ca să stabilească toate circumstanţele şi dacă există vinovaţi, mai ales pentru lipsa unei ambulanţe la faţa locului:

„Da, este iniţiat la nivel de raion, direcţia de învăţământ căreia se supune şcoala sportivă, dar nu ştim dacă a fost coordonat meciul cu ei. Dimineaţă am fost la preşedintele raionului şi am discutat cazul dat. Medicul-şef al substaţiei medicale de urgenţă a raportat că nu au fost anunţaţi şi nu a fost solicitată prezenţa unei ambulanţe. De obicei, organizatorii printr-o scrisoare se adresează şi anunţă că la data cutare se va organiza un aşa meci.

Iată însă cum se apără Pavel Cebanu, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, cea care a organizat meciul:

„Acolo trebuie să fie medicul echipei. Ambulanţă este ideal să fie, dar ştiţi cum la noi este o ambulanţă la trei sate. Acuma, că s-a întâmplat asta, oamenii pot interpreta cum vor. Dar cum să amâni un joc? Copiii vor să joace. Ia să amâni ceva. Aşa s-a întâmplat. Ce să faci? O să ne consultăm încă odată ce-i de făcut. Tot timpul aşa a fost. Toţi simţim că ceva nu-i aşa, dar ce să faci. 5 mii de copii au jucat în acest week-end. Nu poate federaţia, când sunt 60 de jocuri, să prevadă aşa ceva. Cine ştie unde se poate întâmpla.”

Pe de altă parte, Gheorghe Ciobanu, şeful serviciului naţional al medicinii de urgenţă spune că organizatorii erau absolut obligaţi să asigure prezenţa unei echipe de asistenţă medicală de urgenţă:

„Stăm bine cu ambulanţele în toate teritoriile şi conform tuturor regulamentelor organizatorii sunt obligaţi să asigure organizarea serviciilor de urgenţă. Este obligatorie prezenţa unei ambulanţe.”

Rezultatele preliminare ale autopsiei au arătat că băiatul a făcut stop cardiac.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG