Linkuri accesibilitate

Pictorul, scriitorul şi filosoful român Camilian Demetrescu a încetat din viață în Italia la vîrsta de 88 de ani


Pictorul, scriitorul şi filosoful român Camilian Demetrescu a încetat din viață în Italia la vîrstă de 88 de ani. Născut în 1924 la Buşteni, a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a urmat şi cursuri de medicină şi de filosofie.

În 1968 refuză ordinul Meritul cultural, ca protest împotriva politicii culturale a regimului comunist din România. În 1969 cere azil politic în Italia, unde începe o prodigioasă carieră expozițională şi publicistică. În 1990 i se conferă la Roma premiul Labirintul de argint (atribuit anterior scriitorului Jorge Luis Borges, teologului Julien Ries şi filosofului Augusto del Noce), iar în 1991, premiul La Pleïade, acordat de Fundaţia „Adenauer” şi Parlamentul Italian.

În anul 2000 preşedintele României Emil Constantinescu îi conferă Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, pentru contribuţia deosebită la promovarea democraţiei şi a culturii româneşti în lume. După evenimentele din 1989, Camilian Demetrescu înființează în Italia „Comitetul Pro România", organizează transporturi de ajutoare, publică în două ediţii Biblia tradusă de Gala Galaction, pe care o răspândeşte în România.

Consacră în Muzeul Memorialului de la Sighet un monument intitulat Învierea, Resurrezione, dedicat prizonierilor politici ai regimului comunist. În 1997 publică volumul de eseuri autobiografice intitulat „Exil. Încercările labirintului”.

„Prezenţă caldă, profund spiritualizată, Camilian Demetrescu a dăruit multora dintre noi privilegiul unei prietenii fără rezerve, care ne-a dat curaj în cele mai grele ceasuri ale istoriei”, se spune într-un comunicat de presă semnat de Emil Constantinescu, preşedintele Forumului Academic Român, fost preşedinte al României.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG