Linkuri accesibilitate

Ce și cum mai gîndesc moldovenii: Rusia ca prieten al Moldovei


„Ne-am născut în Uniunea Sovietică, nu acolo am trăit şi ne-a fost bine.”


Ieri, la Moscova, a depus jurămîntul preşedintele Vladimir Putin, ceremonie însoţită de proteste de stradă. Iar astăzi, Parlamentul ar urma să-l voteze pe fostul preşedinte Dimitri Medvedev în funcţia de prim ministru. O rocadă privită cu mult scepticism la Moscova dar şi în lumea occidentală.
Potrivit însă unui recent sondaj de opinie, efectuat de IMAS pe ambele maluri ale Nistrului, circa 60% dintre moldovenii de
pe malul drept si circa 80% dintre cei de pe malul
stâng consideră Rusia drept cel mai bun prieten al Moldovei. Alla Ceapai a mers pe străzile Chişinăului, a stat de vorbă la întâmplare cu nişte trecători şi a vrut să afle de ce ar fi Rusia aliatul cel mai apropiat?


- „Dat fiind faptul că avem mulţi ruşi în Republica Moldova evident că cineva consideră prietenă Rusia, cineva-România, cineva-Ucraina.”

- „Eu nu pot înțelege de ce nu am fi prieteni, dacă noi în trecut am fost aceeaşi ţară, poate noile generaţii consideră altfel.”

- „Dacă o să întrebaţi tinerii nu ştiu dacă mulţi o să spună că Rusia este prietenul nostru principal, dacă întrebaţi persoanele mai în vârstă evident că ele au trăit în Uniunea Sovietică şi încă sunt nostalgici după acea perioadă.”

- „Mulţi încă trăiesc cu mentalitatea asta, cu Uniunea Sovietică şi cât de bine a fost, cu nostalgia şi melancolia asta a lor că totuşi a fost bine.”

- „Noi ne-am născut în Uniunea Sovietică şi ştim care au fost problemele atunci. Rudele mele au fost deportate în Siberia. Dar totuşi noi ne-am născut acolo, nu acolo am trăit şi ne-a fost bine.”

- „Este periculos să spui că ruşii sunt duşmanii noştri, este aşa o ţară mare şi noi dorind să avem relaţii bune cu ea. Noi depindem de dânsa şi trebuie să avem o atitudine pozitivă faţă de toate ţările, inclusiv faţă de Rusia.”

- „Până când suntem dependenţi, cred că dacă nu am fi dependenţi nu am fi avut aşa relaţii. Noi suntem ca nişte robi pentru ei, un stat care îşi apleacă capul, cum s-ar spune, pentru resursele lor, pentru gaz, pentru vin.”

- „Mie îmi vine greu şi să mă gândesc că noi am putea ajunge duşmani. Da poate că în politică sunt nişte neînţelegeri.”

- „Într-adevăr aspectul politic, economic, dacă în politică se vâră lucruri care pe urmă cuiva îi iese pe gât asta tot este.”

- „Rusia doreşte să colaboreze cu Europa, fiind parte componentă a Europei, şi cu America desigur tot şi asta îi face să fie mult mai flexibili decât erau înainte.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG